1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Nog een Republikeinse kandidaat meldt zich

Opnieuw heeft een Republikeins politicus zich kandidaat gesteld voor het presidentschap van de VS. Jim Gilmore is de zeventiende kandidaat van zijn partij die zich meldt.

De 65-jarige Gilmore heeft nog niet publiekelijk gezegd dat hij kandidaat is, maar hij heeft wel zijn papierwerk in orde gebracht bij de kiescommissie.

Tweede poging

Van 1998 tot 2002 was Gilmore gouverneur van de belangrijke swingstate Virginia. Na vier jaar trad hij terug, omdat de gouverneur van die staat slechts één termijn mag dienen.

In 2007 deed hij ook al korte tijd mee aan de race om het Witte Huis, maar hij trok zich al snel terug toen hij niet voldoende geld en steun kreeg. John McCain werd toen de kandidaat van de Republikeinen, maar hij legde het uiteindelijk af tegen Barack Obama.

Trump

Gilmore is nog op tijd om mee te doen aan het eerste debat van de Republikeinen, dat volgende week zal worden uitgezonden op de zender Fox. De kans is echter klein dat hij daaraan mee mag doen, omdat alleen de tien kandidaten die boven in de peilingen staan zijn uitgenodigd.

Wel kan Gilmore meedoen aan een debat eerder op de dag, waar de zeven minder populaire kandidaten het tegen elkaar opnemen.

Momenteel staat vastgoedmagnaat Donald Trump bovenaan in de peilingen. In de nieuwste opiniepeiling krijgt hij maar liefst de steun van een kwart van de ondervraagde Republikeinse kiezers. Nummer twee, Jeb Bush, volgt op 12 procent, Scott Walker is derde met 9 procent.

De voorverkiezingen zullen begin volgend jaar duidelijk maken wie de kandidaten worden van de Democraten en Republikeinen. Die kandidaten nemen het dan tegen elkaar op bij de verkiezingen van november 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl