Een deel van de nederzetting Beit El wordt gesloopt, na een uitspraak van het hof
NOS Nieuws

Israël wil nederzetting op Jordaanoever uitbreiden

Israël heeft plannen om een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden, terwijl een deel ervan op last van de rechter juist zou moeten worden afgebroken.

Het hooggerechtshof oordeelde gisteren dat de gebouwen in de Joodse nederzetting Beit El illegaal zijn, omdat ze op grond van de Palestijnen zijn gebouwd. De Israëlische premier Netanyahu is het daar niet mee eens, maar moet de woningen tegen zijn zin in laten slopen.

Uitbreiding

Terwijl bulldozers vandaag met de sloop begonnen, kondigde Netanyahu aan dat op een andere plek in de nederzetting 300 nieuwe gebouwen geplaatst worden. Hij zei ook dat hij vergevorderde plannen heeft om in Jeruzalem nog eens 500 nieuwe woningen neer te zetten.

De Verenigde Staten zijn bezorgd. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat de uitbreiding van de nederzettingen een uitweg voor het conflict met de Palestijnen in de weg zit. "Het roept de vraag op hoe groot Israëls toewijding is voor een uitonderhandeld twee staten-akkoord", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl