Nederland diep teleurgesteld over MH17-veto
Minister Koenders is "diep, diep teleurgesteld" over het veto dat Rusland uitsprak over de komst van een VN-tribunaal voor de berechting van de mensen die vlucht MH17 hebben neergehaald.
In een toespraak voor de VN-Veiligheidsraad zei Koenders dat het onbegrijpelijk is dat een lid van de raad gerechtigheid belemmert. "Straffeloosheid geeft een heel gevaarlijk signaal af. Daarmee komt de veiligheid van de burgerluchtvaart in het geding. De veiligheid van jullie allemaal."
Koenders gaf aan dat de landen die betrokken zijn bij het onderzoek zullen doorgaan met hun pogingen om de daders te berechten. "Nederland zal niet rusten voor alle feiten boven tafel zijn en het recht zegeviert."
Vastberaden
Premier Rutte noemt het Russische veto een tegenslag, maar de premier zegt dat Nederland vastberaden blijft om de daders van de vliegramp te vervolgen en te berechten. "Daaraan doet dit veto niets af. Daar kunnen de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp van op aan."
Rutte wijst op het feit dat de Veiligheidsraad kort na de vliegramp een resolutie heeft aangenomen, waarin staat dat de daders zich zullen moeten verantwoorden. Hij zegt dat nu andere opties voor vervolging op internationaal en nationaal niveau worden uitgewerkt.
Politiek
Ook Nederlandse politieke partijen hebben teleurgesteld gereageerd op het Russische veto. CDA zegt dat het duidelijk is dat Rusland alleen staat. D66 noemt het bijzonder teleurstellend, "vooral voor de nabestaanden van de slachtoffers".
"Rusland heeft zich met het veto lelijk te kijk gezet", zegt PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Hij hoopt dat Nederland snel met een alternatief plan komt.
Nabestaanden
Bestuurslid Evert van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17, waarin nabestaanden zijn verenigd, reageert redelijk gelaten op het nieuws. "Dat Rusland met een veto zou komen, was te voorspellen. Het is niet aan ons om te bepalen wat er nu moet gebeuren. We hopen alleen dat er alles aan wordt gedaan om het recht te laten spreken."