NOS NieuwsAangepast

Rusland blokkeert VN-tribunaal MH17

Rusland blokkeert tribunaal MH17

Zoals verwacht heeft Rusland zijn veto uitgesproken over de oprichting van een VN-tribunaal dat de daders van de ramp met vlucht MH17 moet vervolgen.

Elf leden van de Veiligheidsraad steunden de resolutie die Maleisië, mede namens Nederland, Australië en Oekraïne, had ingediend over de oprichting. Drie landen, Angola, Venezuela en China, onthielden zich van stemming. Rusland stemde als enige land tegen.

De Russische ambassadeur zei dat er bij eerdere incidenten ook geen VN-tribunaal is opgericht. Hij verwees naar vlucht 655 van Iran Air, die door de VS uit de lucht is geschoten, en vlucht 1812 van Siberian Airlines, die is neergehaald door een Oekraïens gevechtsvliegtuig.

Teleurstelling

De vertegenwoordigers van verschillende landen in de Veiligheidsraad, waaronder Maleisië en de VS, spraken na de stemming hun teleurstelling uit over het Russische veto.

"In plaats van een boodschap van gerechtigheid en aansprakelijkheid, geven wij een gevaarlijke boodschap van straffeloosheid aan de dader", zei de Maleisische ambassadeur Dato Ramlan Ibrahim. "Daarmee brengen we vliegtuigen in gevaar, die in de toekomst over conflictgebieden vliegen."

De ambassadeur zei dat Maleisië zal doorgaan om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.

Maleisië over het Russische veto

Rutte

Rusland is al lange tijd tegen de oprichting van een VN-tribunaal. De Russen hadden hun eigen concept-resolutie opgesteld, waarin werd opgeroepen tot de berechting van de daders. Daarin werd niet gesproken over een VN-tribunaal.

Premier Rutte deed vanochtend nog een laatste poging om Rusland over te halen de resolutie toch te steunen. President Poetin zei hem dat er nog te veel twijfels zijn over de manier waarop het onderzoek is uitgevoerd en over het bewijs dat tot nu toe is verzameld.

Minuut stilte

Voor de stemming hielden de leden van de Veiligheidsraad een minuut stilte om de 298 slachtoffers van de ramp te herdenken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl