NOS Nieuws

Nederlandse varkensboeren willen ook steun kabinet

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders doet in een brief aan de leden een oproep aan het kabinet om de sector financieel te steunen. "Als Brussel akkoord gaat met de 600 miljoen euro steun van de Franse regering aan de veehouders, dan is er ook voor onze overheid ruimte om de varkenshouderij te herstructureren", schrijft het bestuur van de NVV.

De vakbond zegt dat het al langer financieel slecht gaat met de varkenshouderij. De prijzen voor varkensvlees liggen laag en de sector heeft last van concurrentie, "zoals import van vlees dat niet voldoet aan onze welzijnseisen en dus voor een lagere kostprijs is geproduceerd", aldus de bond.

Acties

In tegenstelling tot de Franse boeren vindt de bond het nog te vroeg om in Nederland actie te voeren. "We hebben begrip voor de Franse acties en actievoeren zit in onze genen, maar acties moeten wel effectief zijn", zegt voorzitter Ingrid Jansen.

Toch sluit Jansen acties niet uit. Samen met het ministerie van Economische Zaken werkt de bond aan een plan om de varkenssector sterker te maken. De resultaten daarvan worden in september verwacht. "Maar als de overheid niet over de brug komt gaan we alsnog de barricaden op", zegt Jansen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl