President Poetin
NOS Nieuws

Rutte belt Poetin over VN-tribunaal MH17

Premier Rutte heeft vanochtend met de Russische president Poetin gebeld. Hij heeft hem nog een keer gezegd dat hij hoopt dat er een VN-tribunaal komt om de verdachten van de MH17-crash te berechten. Rutte heeft Poetin gevraagd om de VN-resolutie te steunen, waarover vanavond in New York gestemd wordt.

Poetin heeft tijdens het gesprek nogmaals gezegd dat Rusland geen voorstander is van een VN-tribunaal. Er staan volgens de Russische president nog te veel vragen open over de wijze waarop het onderzoek is uitgevoerd en over het bewijs dat tot nu toe is verzameld. Rusland is volgens Poetin grotendeels buiten het onderzoek gehouden.

Moskou liet eerder al laten weten dat het niets voelt voor een VN-tribunaal en dat het zijn veto zal uitspreken. Als een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad heeft Rusland vetorecht.

Open en uitvoerig

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat Rutte de Russische leider eraan heeft herinnerd dat hij zich vorig jaar nog heeft uitgesproken voor berechting van de verdachten van het neerhalen van MH17. "Dat zijn wij allen ook verplicht aan de slachtoffers en nabestaanden van die afschuwelijke ramp", aldus de premier.

Het Kremlin zegt dat president Poetin in het telefoongesprek nogmaals heeft benadrukt dat VN-resolutie 2166 van 21 juli vorig jaar moet worden uitgevoerd. Daarin werd opgeroepen tot een diepgaand en onafhankelijk onderzoek naar rampvlucht MH17. Rusland zegt een nieuwe resolutie te hebben opgesteld, die het mogelijk moet maken om resolutie 2166 uit te voeren. Poetin heeft tegen Rutte gezegd dat hij het betreurt dat de landen die een VN-tribunaal willen, het nieuwe Russische voorstel niet steunen.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken spreekt later vandaag bij de zitting van de Veiligheidsraad over de VN-resolutie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl