NOS Nieuws

Onderzoekers: meer vrouwen slachtoffer seksueel geweld

Jongeren hebben vaker te maken met seksueel misbruik dan werd aangenomen. Uit een onderzoek onder 10.000 jongeren tussen 12 en 25 jaar blijkt dat 40 procent van alle meisjes en jonge vrouwen ongewild seks heeft gehad en dat 20 procent van de jonge vrouwen met seksuele ervaring verkracht is.

In eerdere onderzoeken werd ervan uitgegaan dat 12 procent het slachtoffer is van verkrachting. "Maar in die onderzoeken werd vaak alleen de vraag gesteld of iemand ooit verkracht is. Wij hebben op een andere manier gevraagd. Er is nu naar zes vormen van seksueel geweld of seks tegen je zin gevraagd", zei een van de onderzoekers, hoogleraar Christian Hoebe van de Universiteit Maastricht in De Ochtend op NPO Radio 1. "Ook lichtere vormen van seksueel misbruik als kussen tegen je wil en aanraken van het lichaam tegen je wil kwamen nu aan de orde."

Volgens Hoebe is de uitkomst zeer zorgwekkend. "Als de sociale norm onder vrienden is dat je al op jonge leeftijd seks moet hebben gehad, ben je misschien wel bereid dat tegen je wil te doen." Volgens de onderzoeker doen de meeste jongeren geen aangifte omdat ze zich schamen en omdat de daders vaak bekenden zijn.

Ouders en leraren

Ouders spelen een belangrijke rol in het voorkomen van seksueel misbruik. "Als die het al vroeg aankaarten en niet wachten tot de puberteit, heeft dat een positief effect. Goed voorgelichte jongeren beginnen later met seks en hebben veel minder vaak een soa."

Ook leraren zijn belangrijk bij de aanpak van seksueel misbruik. "In Zuid-Limburg is een project begonnen om leraren te helpen bij het geven van seksuele voorlichting", zegt Hoebe. Volgens de hoogleraar gaat het er vooral om dat jongeren weerbaar worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl