Protest tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Dresden AFP

Duitsland zit in zijn maag met agressie tegen vluchtelingen. Afgelopen weekend waren er drie incidenten waarbij rechts-extremistische Duitsers het op asielzoekers hadden gemunt.

Die gevallen staan niet op zichzelf, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in Berlijn. "Het klimaat wordt vijandiger. Je hoort elke dag wel iets over geweld tegen vluchtelingen."

Dit jaar zijn er al 150 geweldsincidenten tegen migranten gemeld, evenveel als in heel 2014. Het gaat daarbij om brandstichting, mishandeling en het aanbrengen van hakenkruizen op asielzoekerscentra.

Taboe

De opkomende vreemdelingenhaat heeft volgens Van de Hulsbeek te maken met de komst van steeds meer vluchtelingen. Duitsland neemt veel asielzoekers op, dit jaar naar verwachting zo'n 400.000.

Het verzet tegen vluchtelingen zie je ook op internet en in betogingen tegen de komst van asielzoekerscentra. "Vooral in het oosten van Duitsland en in de omgeving van Duisburg en Dortmund wordt ertegen gedemonstreerd."

Het weekblad Der Spiegel vatte de stemming vorige week op zijn cover samen met de kop "Vreemdelingenhaat vergiftigt Duitsland". Van de Hulsbeek zegt dat er na de opkomst van de anti-islambeweging Pegida veel is veranderd in het debat over vluchtelingen. "Tot die tijd was het 'not done' om kritiek te leveren op buitenlanders, maar Pegida heeft dat taboe doorbroken." 

Angst

Intussen komt er ook een anti-beweging op gang, zegt Van de Hulsbeek. "Daar zitten mensen achter die het imago van Duitsland willen redden." 

De gevestigde politieke partijen weten niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. "Naast Pegida en de NPD neemt nu ook de anti-Europese partij AE stelling tegen de komst van vluchtelingen. Je merkt een angst dat deze partijen steeds meer kiezers afsnoepen."

'Het klimaat wordt vijandiger'

STER reclame