Turkije bombardeert IS-doelen in Syrië
NOS Nieuws

Turkije wil veilige zones in Syrië

De Turkse regering wil in delen van Noord-Syrië veilige zones instellen waar Syrische vluchtelingen een veilig heenkomen kunnen zoeken. Dat moet gebeuren als Islamitische Staat uit dat gebied is verjaagd.

Ankara komt met dit plan nadat de luchtmacht voor de tweede nacht op rij doelen van IS in Syrië had gebombardeerd. De aanvallen zijn een direct gevolg van de zelfmoordaanslag eerder deze week, in de Turkse stad Suruç. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven.

Samenwerking met Amerikanen

Turkije is tot nu toe altijd huiverig geweest om IS in buurland Syrië aan te pakken, vooral ook omdat IS een nog grotere vijand van Turkije bestrijdt ; de Syrische president Assad.

De aanval van deze week op Turks grondgebied, die volgens Ankara het werk is van IS, lijkt het tij te keren. Met de Amerikaanse regering werden gisteren afspraken gemaakt over de gezamenlijke bestrijding van IS in Syrië.

Volgens Washington houdt dit onder andere in dat de NAVO luchtmachtbasis in het Turkse Incirlik door de Amerikanen gebruikt kan worden voor bombardementen op IS doelen in Syrië. Incirlik ligt zo'n 250 kilometer van de stad Raqqa die door IS wordt beschouwd als hoofdstad van het kalifaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl