Op de Beresteinlaan in Den Haag waaide een boom op een auto
NOS Nieuws

KNMI trekt weeralarm in voor Zeeland

Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven voor de kustprovincies en waarschuwt voor zeer zware windstoten in Noord-Holland en Zuid-Holland.

Vanaf ongeveer 11.00 uur ging de waarschuwing in voor Zuid-Holland en Zeeland. Voor Zeeland is de waarschuwing rond 17.00 uur ingetrokken.

Code rood geldt sinds 12.00 uur voor Noord-Holland. Zeer zware windstoten van 100 tot 110 kilometer per uur worden verwacht.

Code oranje

Tegelijk is voor de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Flevoland, Friesland en de Waddeneilanden code oranje afgegeven. Daar worden zware windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur verwacht.

Het noodweer trekt vanuit het zuidwesten naar het noordoosten over het land.

In de rest van het land blijft code geel van kracht. Vanmiddag komen er vooral in de oostelijke helft van het land enkele onweersbuien voor.

Voor de delen in het rood geldt een weeralarm
Windhangen en golfduiken in Scheveningen

Dakbedekking

Het KNMI laat weten dat er een groot risico bestaat op omvallende bomen. Ook kunnen boomtakken, dakpannen, dakbedekkingen en gevelplaten loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen.

Het KNMI waarschuwt dat 'kwetsbare verkeersdeelnemers' moeten oppassen. Hiermee worden (brom)fietsers bedoeld, motorrijders, vrachtauto's, auto's met aanhangers, caravans en watersporters.

Weerplaza raadt watersporters af het water op te gaan. Om badgasten te waarschuwen, wappert op de stranden enige tijd de rode vlag.

Noordwesterstorm

Rond 11.00 uur werd in Hoek van Holland windkracht 9 gemeten, met een windstoot van 101 kilometer per uur. Tegelijkertijd twittert de politie in Zeeland dat de eerste incidenten zijn gemeld die verband houden met de storm.

Verder is vastgesteld dat er sprake is van een noordwesterstorm, waarbij er minimaal tien minuten lang gemiddeld windkracht 9 is gemeten. Een noordwesterstorm in juli is bijzonder. Dit is pas de negende sinds 1906.

Vuurtoren

Rond 13.30 uur meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) dat er op de vuurtoren van Egmond windkracht 11 is gemeten. Iets zuidelijker is in IJmuiden windkracht 10 vastgesteld. "Het spookt lekker op zee maar ook op het strand! Blijf binnen!", waarschuwt de KNMR.

'Weeralarm is behoorlijk uitzonderlijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl