NPD-leden in Dresden AFP

In Dresden zijn gisteravond opstootjes geweest bij een nieuw tentenkamp voor asielzoekers. Vlak voor de aankomst van 500 vluchtelingen uit Syrië zochten leden van de neonazistische NPD de confrontatie met tegendemonstranten, die het juist voor de asielzoekers opnamen.

De ongeveer 200 NPD'ers gooiden flessen, stenen en rotjes naar de betogers. Die hadden op hun beurt provocerende teksten geroepen.

Drie mensen raakten bij de ongeregeldheden gewond. Een vrouw werd hevig bloedend afgevoerd. Uiteindelijk maakte de politie een einde aan de betogingen.

In het nieuwe opvangkamp in Dresden is plek voor 1100 vluchtelingen. De eerste 500 zijn gisteravond aangekomen; vandaag volgen er nog 300. 

Pegida

De komst van de asielzoekers ligt gevoelig in de Oost-Duitse stad, die rond de jaarwisseling nog het decor was van grote Pegida-demonstraties. Pegida betoogde tegen de 'islamisering' van Duitsland en tegen de komst van meer vluchtelingen. De demonstraties trokken op het hoogtepunt 25.000 mensen.

Dresden is nog steeds de bakermat van Pegida; in andere steden heeft de beweging nauwelijks navolging gekregen. Pegida-voorman Bachmann had zijn aanhangers opgeroepen om niet naar de NPD-betoging te gaan. Hij zegt dat de NPD uit is op een escalatie en Pegida in diskrediet wil brengen.

STER reclame