Zelfstandig reisadviseur Carine Heijsteeg brengt tickets bij een klant langs
NOS Nieuws

Zelfstandige adviseurs nemen de reismarkt over

Persoonlijk reisadvies en geen rompslomp. Dat beloven zelfstandig reisadviseurs. Zes jaar geleden hield niemand in de reisbranche rekening met ze. Nu zijn er volgens vakblad TravMagazine meer dan duizend zelfstandig adviseurs, terwijl de traditionele reisbureaus het moeilijk hebben.

De trend van de afgelopen jaren lijkt te zijn dat vakantiegangers hun reis steeds meer zelf, online boeken. "Dat beeld klopt slechts gedeeltelijk," zegt Frank Oostdam, directeur van reisbrancheorganisatie ANVR. "Veel klanten willen juist méér persoonlijk advies en gepersonaliseerde reizen maken."

De zelfstandig reisadviseur speelt in op die behoefte. "Mensen vinden het prettig om bij mij te boeken," aldus Monique Niehoff Werning-Blom. Zij is zelfstandig reisadviseur in Soesterberg. "Reizigers die bij mij boeken hoeven nergens aan te denken. Zij geven hun voorkeuren op en ik regel alles voor ze."

Reisadvies aan huis

De meeste zelfstandig reisadviseurs zijn ZZP'ers en werken vanuit huis. Zo ook Manuele Hafkamp, die een jaar in dienst is geweest bij een gewoon reisbureau. "Ik ben daarna voor mezelf begonnen omdat ik het heerlijk vind om zelf mijn tijd in te kunnen delen."

Vaak komen de adviseurs bij hun klanten in huis. "In principe zou de klant z'n huis niet uit hoeven om bij mij te boeken," zegt Niehoff Werning-Blom.

Veel klanten willen juist méér persoonlijk reisadvies

Frank Oostdam, directeur ANVR
'Klanten willen meer gepersonaliseerde reizen maken.'

Kost niks extra

Bovendien is het boeken bij een zelfstandig reisadviseur meestal niet duurder dan bij een online boeking of een boeking via een reisbureau. Net als alle andere zelfstandig reisadviseurs verdient Niehoff Werning-Blom aan de commissies die de reisorganisaties haar geven. "Ik krijg een percentage van elke boeking. Voor de consument wordt het niet duurder."

Volgens Boy Lokhoff zit daar een risico aan. Lokhoff is directeur van TravMagazine, het vakblad voor de reisbranche. "Een consument kan een reis laten uitstippelen door een zelfstandig adviseur en daar vervolgens niks mee doen of zelf online de reis boeken. Zo verdient de adviseur er niks aan. Een goede adviseur moet daarom snel kunnen zien of een klant wel serieus is."

Ik krijg een percentage van elke boeking. Voor de consument wordt het niet duurder

Zelfstandig reisadviseur Monique Niehoff Werning-Blom

De meeste adviseurs zijn aangesloten bij een Zelfstandigen Service Organisatie (ZSO). Hafkamp is bijvoorbeeld aangesloten bij Travel Club, die onder meer de marketing en de inkoop van reizen bij touroperators doet.

De traditionele reisbureaus in de winkelstraat hebben het ondertussen moeilijk. Veel van hen moesten de afgelopen jaren de deuren sluiten. De medewerkers van failliete reisbureaus kiezen er vaak voor om zelfstandig verder te gaan. Toch verwacht Lokhoff niet dat de reisbureaus helemaal uit de winkelstraat zullen verdwijnen. Het aantal is gedaald tot 1050 dit jaar, en "de daling van het aantal reiswinkels zal nog even doorgaan. Maar ik verwacht dat er uiteindelijk zo'n 800 zullen overblijven. Juist omdat er altijd behoefte zal blijven aan persoonlijk advies."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl