Het Japanse onderzoeksschip Chikyu
NOS Nieuws

Levende organismen ontdekt op recorddiepte

Zeebiologen hebben op een diepte van bijna 2500 meter onder de Stille Oceaan levende micro-organismen ontdekt. Nog nooit eerder zijn op zo'n diepte levende cellen gevonden.

De vondst werd gedaan in wateren rond het Japanse eiland Hokkaido, melden de onderzoekers in Science. Een team van Japanse en Duitse wetenschappers boorden op een diepte van 1100 meter onder de waterspiegel nog eens 2466 meter de grond in. Met de bodemmonsters kwamen ook de micro-organismen boven water.

De organismen hebben weinig gemeen met andere diepzee-organismen, maar lijken juist op levensvormen uit het bos. Ze voeden zich met kolen. In het leefgebied van de micro-organismen is het ongeveer 60 graden en dus veel warmer dan in minder diepe wateren.

De gevonden organismen, gezien door een microscoop

Bosrijk gebied

De wetenschappers gaan ervan uit dat de huidige zeebodem miljoenen jaren geleden een bosrijk gebied was. Toen het gebied onder water kwam te staan, werden bomen en planten bedolven met zand. De plantenresten veranderden in de loop van de tijd in steenkool.

Het vorige 'diepterecord' voor levende organismen stond op 1922 meter. Vanwege het gebrek aan licht en zuurstof is er zo ver onder het wateroppervlak nauwelijks leven mogelijk. Toch zegt een van de onderzoekers tegen het blad Der Spiegel dat de grens waarschijnlijk nog niet is bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl