NOS Nieuws

LeasePlan verkocht voor 3,7 miljard

Het Nederlandse autoleasebedrijf LeasePlan is voor 3,7 miljard euro verkocht aan grote pensioenfondsen en buitenlandse investeerders. Het consortium dat het bedrijf koopt bestaat onder meer uit de Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM en het Deense pensioenfonds ATP. Verder zitten er staatsinvesteringsfondsen uit Abu Dhabi en Singapore en investeringsfondsen van TDR Capital en Goldman Sachs in de groep kopers. Geen van de kopers krijgt een meerderheidsbelang.

Volkswagen

LeasePlan was in handen van de Duitse autofabrikant Volkswagen en de Duitse bank Metzler. Het autoleasebedrijf is actief in 32 landen en heeft bijna 7000 medewerkers. Het bedrijf beheert een wagenpark van ongeveer 1,5 miljoen auto's waarmee het het grootste autoleasebedrijf ter wereld is. In Nederland least LeasePlan ruim 120.000 auto’s.

Spaarbank

Tijdens de crisis maakte LeasePlan gebruik van de garantieregeling van de overheid. Vorig jaar loste het bedrijf het laatste deel van de leningen af die door de overheid werden gegarandeerd.

De winst van LeasePlan steeg vorig jaar met 13 procent tot 372 miljoen euro. De Nederlandsche Bank (DNB) moet de verkoop eerst goedkeuren omdat LeasePlan niet alleen een leasebedrijf is, maar ook een bankvergunning heeft.

De spaarbank LeasePlan Bank beheert zo'n 4,3 miljard euro. Eerder mislukte een overname, omdat DNB toen extra buffereisen stelde aan de potentiële kopers. De kopers wilden daar toen niet aan voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl