ANP

Agenten die betrokken zijn geweest bij een schietincident moeten voortaan direct als verdachte worden aangemerkt. Dat vindt voorzitter Van de Kamp van politiebond ACP. Een status van verdachte biedt de agent meer rechtszekerheid.

Van de Kamp doet de oproep naar aanleiding van een rechtszaak vorige week. Toen werd een Limburgse agent veroordeeld tot twee jaar cel omdat hij iemand in een vluchtende auto zwaar had verwond. En vandaag staan twee agenten terecht die in 2013 een man doodschoten die stennis schopte in een woonwijk in Rotterdam. De rechtszaken hebben volgens Van de Kamp tot veel onzekerheid geleid onder politiemensen.

Advocaat

Politiemensen worden na een incident nu meestal eerst als getuige gehoord. Bij een status van verdachte hebben ze echter meer rechten. Zo hebben ze direct de beschikking over een advocaat, wat volgens Van de Kamp een hoop onzekerheid wegneemt.

"Het is natuurlijk hard en niet de ideale oplossing", zegt hij. "Maar wel noodzakelijk, om politiemensen veiligheid en rechtszekerheid te geven."

Stelsel

Het is niet voor het eerst dat dit pleidooi in politiekringen klinkt. Tot nu toe wilden de minister van Veiligheid en Justitie en de korpschef van de politie er niet aan. Wel hebben ze aangekondigd dat het wettelijke stelsel wordt aangepast, wat bijvoorbeeld zou kunnen betekenen dat er voor politiezaken een speciale gerechtskamer wordt ingesteld. 

Volgens Van de Kamp duurt dat te lang, gezien de recente commotie over politiegeweld. Hij roept het college van procureurs-generaal op om de regeling spoedig aan te passen. "We willen dat zo snel mogelijk een einde komt aan de onzekerheid onder collega's."

STER reclame