De plek waar de agenten op de man schoten NOS

Twee agenten moeten zich vanochtend voor de Rotterdamse rechtbank verantwoorden voor het doodschieten van een man in april 2013. Het 29-jarige slachtoffer liep na een ruzie met twee stadswachten agressief door Rotterdam-Zuid, waarna de agenten hem neerschoten.

Volgens de advocaat van de agenten, Alexander de Swart, schoten ze de man neer omdat hij een gevaar voor anderen was. Hij was door stadswachten aangesproken op zijn loslopende honden, waarna er ruzie ontstond. Daarop liep hij met een voorwerp dat op een bijl leek richting de achtertuinen van huizen in de wijk. Achteraf bleek dat het een wandelstok was.

Doodsbenauwd

De agenten handelden volgens hun advocaat volgens het boekje. "Ze waren doodsbenauwd dat hij met dat wapen iemand zou verwonden." 

Het Openbaar Ministerie concludeerde kort na het incident dat de agenten juist hadden gehandeld, maar het gerechtshof besloot na een klacht van de nabestaanden dat ze toch moeten worden vervolgd.

Doodslag

Volgens het hof is er genoeg twijfel over het handelen van de agenten om de zaak voor een rechter te brengen. Zo rende de man van de agenten weg en is het niet duidelijk waarom hij in de rug en arm werd geraakt terwijl de politie op zijn benen hoort te schieten. 

Het Openbaar Ministerie legt de agent die de dodelijke schoten heeft gelost doodslag ten laste. Op de zitting vandaag moet blijken of justitie een celstraf op zijn plaats vindt.

Onrust

De zaak zorgt voor onrust onder politie-agenten. Vorige week werd een agent uit Limburg veroordeeld tot twee jaar cel, omdat hij een automobilist op de vlucht had verwond. Sindsdien vragen veel politiemensen zich af hoe ver ze kunnen gaan met geweld bij een aanhouding.

Korpschef Bouman riep zijn agenten in een weblog op om het hoofd koel te houden. Hij vindt dat de zogenoemde ambtsinstructie voor het gebruik van geweld duidelijker moet.

De wandelstok waar de man mee zwaaide Politie

STER reclame