Het Mexicaanse elftal viert de 1-0 van Andrés Guardado (midden) tegen Costa Rica
NOS Voetbal

Guardado, de tweede held van Mexico

Het Mexicaanse elftal is bezig aan een van de belangrijkste voetbaltoernooien voor het land: de Gold Cup. Dit jaar georganiseerd door de Verenigde Staten. De Mexicanen, onder leiding van PSV'er Andrés Guardado, spelen komende nacht hun halve finale tegen Panama.

"Het is het enige toernooi waarin Mexico een serieuze kans heeft om te winnen", vertelt Mexico-correspondent Cees Zoon. "Ze sturen niet voor niets een B-elftal naar de Copa América. Dit toernooi is extra speciaal, natuurlijk ook omdat er veel Mexicanen in de VS wonen."

Onterechte penalty

Ondanks de rust die de belangrijke spelers kregen, speelt het elftal nog geen best toernooi. In de kwartfinales benutte Guardado een discutabele strafschop, waardoor Mexico de halve finales bereikte.

"Dat was wel een mooi moment, want de Mexicanen hebben een half jaar lang lopen zeuren over de onterechte penalty die Arjen Robben kreeg op het WK tegen Mexico", vertelt Zoon. "Nu kregen ze een koekje van eigen deeg."

De Mexicaanse helden

Mexico moet het tijdens de Gold Cup doen zonder steraanvaller Javier 'Chicharito' Hernández. De 27-jarige spits van Manchester United brak in de voorbereiding een sleutelbeen. "Dat was wel balen voor de Mexicanen", zegt Zoon. "Hij is de held van het land en brengt natuurlijk de nodige ervaring met zich mee."

Die rol is nu weggelegd voor de PSV'er Guardado. "Dat is nu echt de tweede held van het land. Hij schiet de Mexicanen wel naar die halve finales, terwijl ze net zo goed uitgeschakeld konden worden. Hij is nu zeker de beste speler van het team, de Mexicanen lopen met hem weg."

Andrés Guardado maakte de 4-0 tegen Cuba

Panama verslaan

De finale is dan ook dichtbij, maar eerst moet Mexico nog afrekenen met Panama. "Dat kan nog wel eens lastig worden", vertelt Zoon. "Panama is vergelijkbaar met Costa Rica, daar wint Mexico niet zomaar van."

Toch verwacht de correspondent dat het opnieuw een finale wordt tussen de Verenigde Staten en Mexico. In de historie van de Gold Cup stonden beide ploegen al vijf keer tegenover elkaar in de eindstrijd.

Sterke rivaliteit

"Het is natuurlijk ook de bedoeling dat Mexico en de VS tegen elkaar spelen", vertelt Zoon. "De televisiezenders rekenen daar wel een beetje op, maar het zijn ook echt de twee sterkste teams."

Zoon kijkt erg uit naar een finale tussen de twee buurlanden. De Verenigde Staten moeten in hun halve finale dan nog wel afrekenen met Jamaica. "Er is een heel sterke rivaliteit tussen die twee", vertelt hij. "Toen Mexico in 2011 de finale won, was het hier een nationaal feest."

In de Verenigde Staten wonen miljoenen Mexicanen. "Ze willen er allemaal heen, maar aan de andere kant is het ook de grote, boze buurman en hebben de Mexicanen een minderwaardigheidscomplex. Dat belooft dus altijd spektakel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl