Ai Weiwei met zijn nieuwe paspoort
NOS Nieuws

Kunstenaar Ai Weiwei heeft paspoort terug

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei heeft zijn paspoort teruggekregen van de regering. Met een selfie op Instagram toonde hij zijn nieuwe identiteitsbewijs.

De 58-jarige Weiwei zei tegen persbureau Reuters dat hij vanochtend werd gebeld dat hij zijn paspoort mocht komen ophalen. Toch is hij niet verrast. "Ze hebben altijd gezegd dat ik het ooit terug zou krijgen."

Relaxed

Het ophalen van het paspoort verliep zonder problemen, vertelde de kunstenaar. "Ik kreeg geen extra waarschuwingen of voorwaarden. Het was heel relaxed."

Waarom Ai Weiwei zijn identiteitsbewijs juist vandaag heeft teruggekregen, is niet duidelijk. Het Chinese ministerie voor Binnenlandse Veiligheid, dat paspoorten uitgeeft, wilde niet reageren.

De kunstenaar voerde sinds 30 november 2013 actie tegen zijn reisverbod. Iedere ochtend plaatste hij een boeket bloemen in de mand van een fiets voor zijn studio en poste daar een foto van. Vandaag maakte hij de 600e foto.

Weiwei mocht vier jaar lang China niet verlaten. In april 2011 werd hij gearresteerd, omdat hij een oproep had gedaan aan de Chinese bevolking om net als in de Arabische wereld in opstand te komen. Nadat hij drie maanden had vastgezeten, werd hij onder huisarrest geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl