Bewakingsbeelden van medici bij de cel van Bland nadat ze dood gevonden was EPA

"Ik moet mijn kind begraven. Ze was niet mijn overtreder, niet mijn verdachte. Ze was mijn kind", zei Geneva Reed-Veal tijdens een herdenkingsdienst voor haar dochter. 

Haar dochter, de 28-jarige Sandra Bland, werd twee weken geleden in Texas hardhandig gearresteerd, toen ze weigerde uit haar auto te stappen. Op ooggetuigebeelden is te zien hoe ze tegen de grond is gewerkt. Drie dagen later overleed ze in haar cel. 

Tijdens de herdenkingsdienst reageerde de moeder furieus: "Zodra ik mijn kind begraven heb, ben ik er klaar voor. Dit betekent oorlog." Ook zei ze dat de dood van haar dochter "de wereld zal veranderen".

"Ze was mijn kind"

Toekomst

Bland studeerde in 2008 af in Texas, ging in eerste instantie terug naar haar ouderlijk huis in Illinois, maar kreeg onlangs een baan bij haar oude universiteit in Texas. Volgens haar moeder was ze vastberaden om zich in Texas in te zetten voor burgerrechten. "Ze zei nog tegen me dat ze terugging naar Texas om een einde te maken aan al het sociale onrecht in het zuiden."

Onduidelijk is nog waardoor Bland is omgekomen. De lezing van de politie dat ze zelfmoord heeft gepleegd, gelooft haar moeder niet. "Ik kan geen enkele reden bedenken, waarom ze zelfmoord zou plegen. Ze had juist erg veel zin in haar toekomst." 

Ook een vriendin zegt tegen de Amerikaanse zender ABC 7 dat zelfmoord voor haar uitgesloten is. "Ze kan geen zelfmoord hebben gepleegd. Sandy was sterk." 

Openheid

Het politieonderzoek naar de dood is nog in volle gang. Senator Royce West van Dallas vindt dat Bland niet in de cel gezet had moeten worden. "Als je ziet wat er gebeurd is, dan zul je het wel met me eens zijn. Ze verdiende het niet om opgesloten te worden." 

West wil volledige openheid in het onderzoek naar het politie-optreden, dat door de FBI wordt geleid.

Politiefoto van Bland na haar arrestatie EPA

STER reclame