NOS Nieuws

Bart van U.: ik zou mijn zus opnieuw doodsteken

Bart van U.

Bart van U. heeft in de rechtbank van Rotterdam een verklaring afgelegd over de moord op zijn zus Loïs. Het was een onsamenhangend verhaal van een verwarde man, zegt NOS-verslaggever Robert Bas. Volgens Van U., die ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Els Borst, wilde zijn zus hem gek laten verklaren. "Ze heeft me altijd getreiterd."

Van U. had al eerder bekend dat hij Loïs in januari met messteken om het leven bracht. Het is duidelijk dat hij iets tegen zijn zus had, zegt Robert Bas. "Ik moest kiezen voor mijn eigen leven, ik kon niet anders", zei Van U. "Ze was niet voor rede vatbaar. Onder dezelfde omstandigheden zou ik hetzelfde doen."

Euthanasie

Van U. heeft een religieuze achtergrond. Een van de twistpunten met zijn zus was het feit dat zij voor euthanasie en abortus was. Toen Els Borst minister van Volksgezondheid was, werd euthanasie wettelijk mogelijk. Mogelijk ligt daar een verband met de dood van de ex-minister in februari vorig jaar, zegt Bas.

De zitting van vandaag tegen Bart van U. was een pro-formazitting, waarin de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Van U. stond vandaag nog niet terecht voor betrokkenheid bij de dood van Borst, waar hij ook van wordt verdacht. Het Openbaar Ministerie kondigde vorige week aan dat hij hier wel voor wordt vervolgd.

Bij de volgende pro-formazitting op 8 september worden de twee zaken samengevoegd, zodat Van U. zich in één proces voor beide aanklachten moet verantwoorden.

Vastgebonden

De 39-jarige Van U. werd begin dit jaar aangehouden voor de moord op zijn zus. Hij bekende toen dat hij haar in hun gezamenlijke woning aan de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen heeft omgebracht. Loïs was door Van U. deels vastgebonden. Een vriendin die poolshoogte kwam nemen, zag hem het huis verlaten.

Van U. zit momenteel vast in Den Haag. Het Pieter Baan Centrum heeft geconcludeerd dat hij schizofreen is en aan waandenkbeelden lijdt. Daarom is hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Van U. had ernstige psychiatrische problemen, die al in 2011 bekend waren. Een onderzoekscommissie concludeerde vorige maand dat het Openbaar Ministerie en de geestelijke gezondheidszorg ernstig hebben gefaald in de zaak van Van U.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl