Op voorhand waren er vier grote favorieten. Na ruim twee weken en zestien etappes blijft er met Chris Froome slechts één topfavoriet over. Wat kunnen de andere klassementsmannen nog? NOS-commentator Joris van den Berg nam de toptien onder de loep. 

Te beginnen bij de enig overgebleven Franse troef van Giant-Alpecin, Warren Barguil.

Warren Barguil AFP

10. Warren Barguil (+11.03)

"Ah. Toch nog een Fransman in de top 10. Hij heeft niet bepaald goodwill gekweekt met zijn manoeuvre-binnendoor-gevolgd-door-omver-botsen-Thomas in de afdaling van de Col de Manse, en hoeft dus niet te rekenen op ‘toestemming’ van Team Sky. Maar ik vermoed dat hij dat ook niet gaat nodig hebben, want hij gaat zijn tiende stek ongetwijfeld met hand en tand verdedigen." 

Bauke Mollema ANP

9. Bauke Mollema (+8.53)

"Is hij nou matig of goed bezig? Twee weken afzien, aanklampen en stiekem stijgen in de rangschikking. De negende plaats is mooi, maar een ritzege zou ongetwijfeld meer tot de verbeelding spreken. Zie Rodriguez, die het klassement liet schieten en al twee keer gierend van de lach met succes ten aanval trok. Ik voorspel veel daadkracht op Alpe d’Huez, waarop ‘Bau’ een keertje alles-of-niets moet kunnen spelen." 

Vincenzo Nibali AFP

8. Vincenzo Nibali (+7.49)

"Ik zie overeenkomsten met Contador, al heeft Vincenzo wat meer ruimte voor zo nu en dan een plaagstootje. Beiden kunnen het niet waarmaken deze Tour en beiden weten een machtige, veeleisende ploegbaas boven zich. Nibali wil dolgraag nog een rit winnen. Donderdag is daarvoor de uitgelezen dag." 

Robert Gesink ANP

7. Robert Gesink (+6.23)

"Net als Froome zelfverzekerder dan ooit. Hij schijnt regelmatigheidsrecords te breken door in deze Tour nu al zestien etappes bij de beste 31 te zitten. In etappe 10, naar La Pierre-Saint-Martin, oogde Gesink bevrijd, hij was even helemaal de oude. Maar door die knappe etappe werd hij automatisch in een verdedigende rol geschoven. Ik zie hem graag nog een aanval plaatsen vrijdag of zaterdag, maar daar moet hij dan wel de benen én de ruimte hebben." 

Geraint Thomas ANP

6. Geraint Thomas (+5.32)

"De E3 Harelbeke winnen en derde worden in Gent-Wevelgem. Dan net naast de eindzege in Zwitserland grijpen. Vervolgens keihard knechten voor Froome, met als toppunt het terughalen van een wegfladderende Quintana. Tenslotte: een telefoonpaal doormidden beuken na een schouderduw van Barguil. En na dat alles zesde staan in de Tour. Puur schokbeton!" 

Alberto Contador ANP

5. Alberto Contador (+4.23)

"Als iemand van deze generatie het had gekund was hij het natuurlijk. Maar nee, het kan dus niet: in één seizoen de Giro en de Tour winnen. Een zware klap voor 'El Pistolero' in één van de laatste drie bergetappes sluit ik niet uit, want: kan een man van zijn statuur het blíjven opbrengen om te knokken voor de vierde of vijfde plaats?"

Alejandro Valverde ANP

4. Alejandro Valverde (+4.02)

"Mooi om te zien hoe Valverde bij het sleutelen aan zijn eigen eindklassering niet het ploegbelang uit het oog verliest. Op de momenten waarop Froome nog broos oogde, opende Valverde - in dienst van Quintana - enkele keren de strijd. 'De Onverslaanbare' loert nu natuurlijk op de derde podiumplaats. Het ploegenklassement kan hem en zijn Movistar-mannen al niet meer ontgaan."

Tejay van Garderen ANP

3. Tejay van Garderen (+3.32)

"De derde plaats zou een geweldige prestatie van hem zijn, maar je zíet hem momenteel gewoon minder worden. De druk van Valverde, die slechts een half minuutje achter hem staat, moet hij als niet erg aangenaam ervaren. Van Garderen gaat nog een stukje zakken."

Nairo Quintana AFP

2. Nairo Quintana (+3.10)

"Hij maakt een wat machteloze indruk op me. De paar keer dat hij demarreerde, was dat met te weinig vuur. Net alsof Nairo zich al erbij had neergelegd dat de Sky-pletwals hem weer zou gaan terughalen. De tweede plaats en wellicht nog een ritzege, daarmee zal hij tevreden moeten zijn."

Chris Froome ANP

1. Chris Froome 

"Ongekend sterk. En dan straalt hij ook nog eens rust uit. Als mannen als Richie Porte, Leopold König en Wout Poels zich volledig voor je wegcijferen dat zit je natuurlijk als in een zetel. Op dit moment lijkt Froome me onaantastbaar. Jammer voor de spanning, maar dat valt hem niet aan te rekenen."

STER reclame