Veel mensen kunnen dementie voorkomen

Ongeveer eenderde van de patiënten met dementie had de ziekte niet gekregen als ze gezonder hadden geleefd. Vooral een hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van dementie, zeggen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. Zij hebben in de wijk Ommoord 25 jaar lang meer dan 15.000 ouderen onderzocht en presenteren de resultaten vandaag op een alzheimercongres.

Het was al bekend dat een hoge bloeddruk een belangrijke oorzaak is van dementie, net als roken en diabetes. Maar nu zeggen de onderzoekers dat een hoge bloeddruk verantwoordelijk is voor 16 procent van alle dementiegevallen.

Als mensen gezonder leven, is de kans op dementie een stuk kleiner. Eenderde van de patiënten had de ziekte niet gekregen als ze bewuster hadden geleefd en hun bloeddruk in de gaten hadden gehouden, blijkt uit het Rotterdamse onderzoek. Een hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door onder meer te zout eten en te weinig beweging.

Opleiding

Ook een lage opleiding vergroot de kans op dementie. Een hoge opleiding vermindert de gevolgen die de ziekteprocessen hebben op het mentaal functioneren. "Als je op jonge leeftijd een hoge opleiding volgt, vormen je hersenen een reserve die later beschermt tegen de ziekte", zei een onderzoeker van het Erasmus MC in het NOS Radio 1 Journaal. 

STER reclame