Foto van de 17-jarige Romano. Hij is nu 42 Jessica van Spengen
NOS Nieuws Buitenland

Koenders praat met Spaanse collega over Nederlandse gevangene

Door correspondent Jessica van Spengen

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft er bij zijn Spaanse collega Garcia-Margallo op aangedrongen om met de nodige snelheid te kijken naar de zaak van de Nederlander Romano van der Dussen. Dat heeft hij tegen de NOS gezegd. Van der Dussen zit al bijna twaalf jaar mogelijk onterecht vast in een Spaanse cel.

De minister zegt proactief bezig te zijn met de zaak. “Het is natuurlijk verschrikkelijk als je jarenlang onterecht vastzit. Ik kan me de frustratie van betrokkenen goed voorstellen wanneer het gevoel leeft dat de herziening van de zaak op basis van formele gronden niet snel genoeg bevestigd wordt door de rechter.”

DNA-match

Romano van der Dussen werd veroordeeld tot ruim 15 jaar cel vanwege een verkrachting en twee pogingen daartoe in Fuengirola, in het zuiden van Spanje. Hij bleef volhouden dat hij onschuldig is. Onlangs werd opnieuw vastgesteld dat er een DNA-match is met een man die in Engeland al een gevangenisstraf uitzit voor een zedendelict en moord. 

Deze man heeft een paar weken geleden zelfs bekend dat hij in ieder geval met de verkrachting iets te maken heeft en hij heeft opnieuw DNA-materiaal afgestaan. Maar vooralsnog zit er geen beweging in de zaak.

Brief

De roep om hulp bij de zaak wordt steeds groter. De vader van Romano schreef onlangs een brief aan de minister waarin hij duidelijk maakt dat zijn zoon volgens hem al jaren onterecht vastzit. “Uw regering is al die tijd muisstil geweest,” schrijft de vader. Ook al was volgens hem altijd al duidelijk dat er veel fouten zijn gemaakt in de zaak en dat er mogelijk een andere man verantwoordelijk is voor de vergrijpen. Dit werd in 2010 al bevestigd door een onderzoek in opdracht van de ambassade. Maar daar werd nooit iets mee gedaan.

De vader hoopt dat hij zijn zoon nog zal zien. Hij schrijft dat zijn vrouw inmiddels al is overleden zonder haar zoon nog gezien te hebben. “Zelf ben ik ook hartpatiënt en het is niet uitgesloten dat mij hetzelfde zal gebeuren.”

Heropening

Rachel Imamkhan is de Nederlandse advocate van Van der Dussen. Zij sprak onlangs zelf met de Engelse verdachte en hij gaf haar een verklaring waarin hij zegt betrokken te zijn bij in ieder geval de verkrachting. Ook vroeg zij de nieuwe DNA-test aan. 

Volgens haar zou de zaak nu heropend kunnen worden, maar toen ze vorige week in Spanje was werd het haar niet duidelijk waar het DNA-materiaal nu is en wat er mee gebeurt. Ook zij hoopt op politieke druk om de zaak te versnellen. “Anders zit Romano straks alsnog zijn hele straf uit. Hij moet nog drie jaar.” 

De minister zegt ervan uit te gaan dat de Spaanse autoriteiten er zo spoedig mogelijk alles aan zullen doen om het hooggerechtshof in staat te stellen om te beslissen over een herziening en dus een heropening van de zaak.

STER reclame