Deelnemers verzamelen zich op de Wedrem
NOS Nieuws

Nog niet eens gestart, maar nu al bezig met volgende Vierdaagse

De lopers moeten nog beginnen aan de Vierdaagse van dit jaar, maar sommigen zijn nu al bezig met de volgende editie. Dan is het de honderdste keer dat de Vierdaagse wordt gehouden. En wandelaars die tussen 2010 en 2015 vier maal de Vierdaagse hebben uitgelopen krijgen gegarandeerd een startbewijs in 2016. Een zeer gewild startbewijs.

"Dat willen we meemaken. Het is sowieso een uniek evenement, maar het zal volgend jaar helemaal gaan knallen hier", zegt deelnemer Ronald Pleij. Ook zijn vriendin Inge Prins loopt dit jaar voor de vierde keer de 200 kilometer. "Dit jaar is er een extra motivatie om de finish vrijdag te halen, we willen per se volgend jaar aan de honderdste meedoen."

'Op naar de honderdste editie'

De eerste keer vonden ze het vooral een uitdaging om mee te doen. "We hadden al zo vaak gezegd dat we het wel een keer zouden gaan doen, nu moest het er maar eens van komen. En op een lichte blessure na, ging het soepel", zegt Inge. Als het ze dit jaar weer goed af gaat, hopen ze ook de honderdste editie op hun lijstje te kunnen zetten.

Extra feestelijk

"We proberen het natuurlijk extra feestelijk aan te kleden voor de wandelaars", zegt Vierdaagse-marsleider Johan Willemstein. "En er is een extra afstand die gewandeld kan worden, namelijk een van 55 kilometer." Normaal is de langste afstand 50 kilometer per dag. Ook mogen er in plaats van 46.000 mensen, 50.000 aan de start verschijnen.

Naast de geroutineerde lopers zijn ook debutanten die een speciaal Vierdaagse-trainingsschema volgen van de stichting Via Vierdaagse zeker van een plekje voor volgend jaar. En jongeren tussen de 12 en 15 jaar kunnen meelopen. Die hoeven zich alleen maar op te geven.

De organisatie hoopt ook koninklijke wandelaars te mogen verwelkomen, want koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn al verzekerd van een startbewijs voor volgend jaar. Zij kregen vanmiddag een uitnodiging om de honderdste editie mee te lopen.

Fractie minder

Zaterdag was de eerste dag van de Vierdaagsefeesten. Dat was een groot succes; bijna 200.000 mensen kwamen op de festiviteiten in het centrum van Nijmegen af. Toch lopen er dit jaar iets minder mensen mee dan vorig jaar. 42.684 wandelaars hebben hun startbewijs opgehaald, tegenover 43.013 lopers in 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl