Zelfstandig architecten kunnen een tarief vragen gelijk aan een architect in loondienst
NOS Nieuws

Minimumtarief voor zzp-architecten

Zelfstandig werkende architecten kunnen op basis van de nieuwe cao een minimumtarief vragen als ze door architectenbureaus worden ingehuurd. Dat tarief is vergelijkbaar met wat een architect in loondienst verdient, met daarbij een opslag voor de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en sparen voor vakantie en pensioen.

"Ons richtsnoer was: vergelijkbaar werk moet vergelijkbaar gehonoreerd worden. We willen niet dat er misbruik gemaakt wordt van het grote aanbod aan zzp'ers", zegt Victor Frequin van branchevereniging van architectenbureaus BNA.

We hadden de zzp'ers kunnen negeren in de cao-onderhandelingen, maar ze worden steeds belangrijker in deze sector.

Victor Frequin, branchevereniging BNA

De crisis heeft flink huisgehouden in architectenland. In 2008 waren er nog ruim 14.500, nu zijn er nog maar 6500 architecten, bouwtechnisch tekenaars, en bestekschrijvers. Ook de omzetten zijn dramatisch gedaald.

Het aantal zelfstandig werkende architecten is wel toegenomen: van 6 procent vorig jaar naar 16 procent van het totaal nu. "We hadden de zzp'ers kunnen negeren in de cao-onderhandelingen, maar ze worden steeds belangrijker in deze sector", zegt Frequin.

"Dit is goed nieuws voor bureaus, die een eerlijke prijs betalen en werknemers in loondienst hoeven nu niet bang te zijn dat ze worden vervangen door goedkope zzp'ers."

Minimumtarief voor zzp-architecten

Averechts

Bouwkundig ingenieur Wouter Pops is blij met de cao. Hij begon in 2013 voor zichzelf nadat zijn contract niet was verlengd. "De markt trekt in mijn beleving wel aan, maar er is veel concurrentie. Goed dat er nu een ondergrens is. Nu kan ik met een staatje in de hand naar een opdrachtgever gaan."

Belangenbehartiger ZZP Nederland is minder enthousiast over het minimumtarief. Het werkt juist averechts, zegt voorzitter Maarten Post. "Zo'n tarief wordt al gauw de norm. En het is overbodig, want de meeste zzp'ers kunnen prima zelf over hun tarief onderhandelen."

Post vindt het bovendien vreemd dat werkgevers en werknemers regels over zzp'ers in een cao opnemen. "Wij hebben niet aan tafel gezeten. Dit had buiten de cao als afspraak opgenomen moeten worden."

Europese Hof

Het is nog de vraag of de bepaling standhoudt, want ondernemers mogen volgens de mededingingswet geen prijsafspraken maken. De Autoriteit Consument & Markt weet nog niet of die bepaling ook geldt voor deze cao.

Het Europese Hof bepaalde eerder dat als er sprake is van schijnzelfstandigheid, er geen sprake is van illegale prijsafspraken.

Orkesten

Dit is niet de eerste keer dat er in een cao afspraken over zzp'ers worden opgenomen. Dat gebeurde al eerder bij besloten busvervoer en orkesten. Een Nederlandse rechter doet later dit jaar uitspraak of vervangers in orkesten, de zogeheten remplaçanten, een minimumtarief mogen hanteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl