Stephen Hawking tijdens de persconferentie in Londen EPA

Wetenschappers gaan een nieuwe poging doen om intelligent buitenaards leven te vinden, een veel intensievere zoektocht dan ooit is ondernomen. Het tienjarig project heet "Breakthrough Listen" en het wordt gefinancierd door de schatrijke Rus Joeri Milner.

Milner steekt 100 miljoen dollar in het project. Hij maakte dat bekend op een persconferentie in Londen, samen met het boegbeeld van het onderzoek, de Britse natuurkundige Stephen Hawking. 

Stephen Hawking over zoektocht naar buitenaards leven

Hawking maakte op de presentatie duidelijk dat het leven op aarde zich spontaan heeft ontwikkeld en dat er daarom in een oneindig universum meer vormen van leven moeten zijn.

"De mens voelt een diepe behoefte om te ontdekken, te leren, te weten. Maar we zijn ook sociale wezens. Het is belangrijk voor ons om te weten of we alleen zijn in het donker", zo liet de 73-jarige geleerde weten.  

Schreeuwen in de kosmos

Voor het onderzoek gebruiken astronomen twee van de krachtigste telescopen op aarde, in de VS en Australië. Daarmee wordt naar radiosignalen gespeurd in onze Melkweg en naburige melkwegstelsels. Er worden geen signalen uitgezonden, er wordt alleen geluisterd.

Hawking denkt dat er mogelijk veel verder ontwikkelde levensvormen zijn, die de onze niet hoger inschatten dan wij een bacterie. Hij waarschuwde dat we niet moeten schreeuwen in de kosmos, omdat die hogere levensvormen weleens net zulke agressieve, gewelddadige karaktereigenschappen kunnen hebben als wij.

STER reclame