Steeds meer mensen hebben moeite om hun schulden op tijd terug te betalen.
NOS Nieuws

BKR: meer mensen kunnen schuld niet afbetalen

Meer mensen kunnen hun schuld niet afbetalen. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse kredietbarometer van Bureau Krediet Registratie, BKR. Vanaf 1 januari zijn er 7.039 mensen bijgekomen die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

In totaal zijn er per 1 juli 777.767 mensen met een betalingsachterstand op een afgesloten lening. De toename is wel minder dan in vorige jaren. In 2013 was de stijging het grootst, toen kwamen er ruim 31.000 mensen bij die hun schuld niet op tijd konden terugbetalen.

Klein deel

"Gelukkig zien we dat het aantal betalingsachterstanden op leningen nu minder snel toeneemt dan in 2013 en 2014", zegt algemeen directeur Peter van den Bosch. "De crisis heeft weliswaar een flinke impact gehad, maar de werkelijkheid is ook dat de schuldenproblematiek nog dagelijks toeneemt", aldus Van den Bosch.

Bij BKR worden leningen en betalingsachterstanden daarop geregistreerd. Betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, zorgverzekeraars, huurachterstanden en studieleningen worden er niet geregistreerd. Van den Bosch: "De betalingsachterstanden op de leningen zijn slechts een klein deel van het maatschappelijke probleem."

Informatie delen

BKR wil meer informatie over schulden delen en samenwerken om het schuldenprobleem aan te pakken. Als experiment werkt BKR in een aantal gemeenten samen met zorgverzekeraars, woningcorporaties en nutsbedrijven. Die leveren gegevens aan over betalingsachterstanden en daarmee kan BKR voor de gemeenten een totaalplaatje schetsen van mensen met schulden.

"Het gaat erom dat we voorkomen dat mensen wegzakken in een schuldenmoeras. Dat kan met de juiste informatie en een actieve aanpak vanuit de gemeente", zegt Van den Bosch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl