AFP

In Griekenland zijn de banken weer open, na een sluiting van drie weken. De Europese Centrale Bank besloot donderdag om de noodsteun voor Griekse banken te verhogen, waardoor ze hun deuren weer kunnen openen.

Er gelden nog wel beperkingen om te voorkomen dat de Grieken al hun spaargeld opnemen. De afgelopen periode konden ze maximaal 60 euro per dag opnemen, in totaal 420 euro per week. Dat maximum blijft 420 euro, maar dat bedrag mag nu in één keer worden gepind.

Geen stormloop

Volgens correspondent Conny Keessen stonden bij drie banken op een plein in Athene enkele tientallen mensen in de rij om naar binnen te gaan. "Maar dat zijn denk ik vooral mensen die hun pensioen kwamen ophalen. Ik zag veel ouderen. Het is zeker geen stormloop bij de banken."

Van grote opluchting was volgens Keessen ook geen sprake. "Mensen stonden er een beetje gelaten bij. De banken functioneren nog lang niet voor 100 procent. Het enige dat je kan doen is geld pinnen of ophalen. Je kunt nog steeds geen cheques innen of geld overmaken naar het buitenland. Vooral voor bedrijven is dat nog een groot probleem."

Duurder wc-papier

Vandaag is ook de btw op veel producten omhooggegaan: van 13 naar 23 procent. Die verhoging is onderdeel van de afspraken die Griekenland heeft gemaakt met de internationale geldschieters. 

Vooral levensmiddelen als vlees, vis, koffie, rijst en meel zijn duurder geworden. Maar ook voor toiletpapier, condooms, restaurants en het openbaar vervoer moeten de Grieken nu meer betalen.

STER reclame