Kevin Tillie is de zoon van de Franse bondscoach Laurent Tillie en oud-international Carolien Keulen
NOS Sport

World League-finale met Nederlands tintje

Frankrijk en Servië spelen vandaag de finale van de World League volleybal in Brazilië. Beide landen stonden al eens eerder in de finale, maar wonnen de internationale volleybalcompetitie nog nooit.

Oranje werd in de groepsfase al uitgeschakeld, maar toch heeft de finale in Rio de Janeiro nog een Nederlands randje. Dat komt door Kevin Tillie: een Frans international en de zoon van de Franse bondscoach Laurent Tillie én oud-Oranje-international Carolien Keulen.

Volleyballiefde

De 24-jarige Tillie heeft zowel een Nederlands als een Frans paspoort, maar koos ervoor om voor Frankrijk te volleyballen. "Ik voel me verbonden met Nederland, maar ik ben een Fransman", zegt Tillie in het Friesch Dagblad. Sinds 2012 speelt hij in het nationale elftal onder leiding van zijn vader (en oud-volleyballer) Laurent Tillie.

In 1985 ontmoeten de internationals Keulen en Tillie senior elkaar op het EK volleybal in Nederland. De Nederlandse vrouwen pakten brons en dat gold ook voor de Franse mannenploeg. "Op het slotfeest belandden beide teams aan een gezamenlijke tafel", vertelt Keulen. "Ik zag Tillie en het was liefde op het eerste gezicht."

Laurent Tillie, de bondscoach van de Franse volleyballers

Sportieve familie

De familie Tillie woont in Cagnes-sur-Mer, in het zuiden van Frankrijk, en is geen doorsnee gezin. Zowel dochter Kim als zoon Killian basketbalt op hoog niveau. De bijna twee meter lange Kevin speelt volleybal voor het Poolse Zaksa Kedzierzyn-Kozle en is al al bijna drie jaar een vaste waarde in de nationale ploeg.

En nu staat hij dus met Frankrijk (en zijn vader) in de finale, nadat Polen in de halve finales werd verslagen. "We hebben gewonnen op mentale kracht", zei de bondscoach na afloop. "We tonen een echte vechtersmentaliteit, de wil om te winnen is er."

Dat belooft wat voor de finale. Servië stond al vier keer eerder in de finale, maar wist, net als Frankrijk, nog nooit de World League te winnen. De World League kent na vandaag dus sowieso een nieuwe kampioen, wie weet met een Oranje randje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl