NOS Nieuws

The Sun publiceert filmpje waarop jonge Elizabeth Hitlergroet brengt

Ophef om Hitlergroet van jonge Queen

De Engelse boulevardkrant The Sun heeft een filmpje gepubliceerd waarin koningin Elizabeth op ongeveer 7-jarige leeftijd de Hitlergroet brengt. Ze wordt geflankeerd door haar moeder en haar oom, de toekomstige koning Edward VIII. Ook zij brengen de Hitlergroet.

Het filmpje is waarschijnlijk gemaakt in 1933 of 1934 en komt uit de privécollectie van de familie. Hoe de krant het materiaal heeft weten te bemachtigen is niet bekend.

Buckingham Palace heeft verontwaardigd gereageerd op de publicatie van het filmpje. Een woordvoerder laat aan de BBC weten het "misleidend en oneerlijk" te vinden. "Het is zeer teleurstellend dat een filmpje dat acht decennia geleden is gemaakt (...) op deze manier wordt geëxploiteerd."

"Their Royal Heilnesses"

The Sun schrijft spottend "Their Royal Heilnesses" boven het artikel, maar erkent wel dat er geen aanwijzingen zijn dat de koningin ooit nazi-sympathieën heeft gekoesterd. Volgens Buckingham Palace zullen de meeste mensen het filmpje "in de juiste context en tijd zien. We zien een spelende familie die even kort refereert aan een gebaar dat destijds overal te zien was in het nieuws."

The Sun verdedigt de publicatie door te verwijzen naar de aanhoudende geruchten over mogelijke nazi-sympathieën van Edward. Op een foto die in 1937 is gemaakt in München is hij samen met Hitler te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl