NOS Nieuws

Lavrov legt bloemen bij Nederlandse ambassade Moskou

De Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft bij de Nederlandse ambassade in Moskou bloemen gelegd. Hij deed dat bij een geïmproviseerde herdenkingsplek voor de slachtoffers van vlucht MH17.

Het bezoek van Lavrov is opvallend. De Russen zijn fel tegen een VN-tribunaal dat de daders van het neerhalen van vlucht MH17 moet vervolgen. Bovendien is Moskou boos dat er tot nu toe geen Russische onderzoekers betrokken zijn bij het onderzoek naar de vliegramp. Aantijgingen dat Russische militairen betrokken waren bij het neerhalen van het toestel zijn door Moskou altijd categorisch ontkend.

Vandaag bezochten nog tientallen andere Russen de ambassade. Velen legden gevouwen vliegtuigjes bij die plek om zo stil te staan bij de dood van de 298 inzittenden van vlucht MH17.

Russen herdenken slachtoffers MH17

De initiatiefneemster van de gedenkplek, Renat Davletgildejev, benadrukt dat het niet de dag is om politieke discussies te voeren. "Het gaat vandaag niet om de schuldvraag. Vandaag is een tragische en moeilijke dag, waarop we de slachtoffers van vlucht MH17 herdenken."

De Russische Jevgenia Albats ging ook langs bij de ambassade. "Ik ben een inwoner van Rusland en ik voel me schuldig door wat er is gebeurd. Het voelt deels als mijn fout, puur omdat wij als land burgers gekozen hebben in de politiek. Zij geven geen cent om een mensenleven. Dat is waarom ik hier ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl