NOS Wielrennen

Van Avermaet klopt Sagan in spurt

Greg Van Avermaet heeft de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Belg van BMC klopte in de 198,5 kilometer lange overgangsrit tussen Muret en Rodez de Peter Sagan (Tinkoff) in de sprint.

Jan Bakelants werd op 0.03 derde. In het zicht van de haven werden Wilco Kelderman, Cyril Gautier en Thomas De Gendt op een venijnig klimmetje op weg naar de meet ingerekend door het peloton.

Zij hadden met Pierre-Luc Périchon, Nathan Haas en Alexandre Geniez vrijwel de hele etappe aan de leiding gereden. De Slowaak Sagan eindigde al voor de zevende keer in de topvier, maar won nog geen rit.

Hij behield wel de groene trui die hij bij de tussensprint virtueel had moeten afstaan aan André Greipel.

Kelderman bij vroege vluchters

Na drie zware Pyreneeënetappes begon het nog 175 man sterke Tourpeloton in Muret aan de dertiende rit. Het zwaartepunt lag in de laatste zeventig kilometer met een côte van de derde categorie en twee van de vierde.

Na luttele kilometers was de kopgroep van de dag een feit. Kelderman, De Gendt, Gautier, Geniez,Haas en Périchon pakten snel vier minuten, waarna er in de weinig opwindende overgangsetappe urenlang sprake was van een status-quo.

Bij de tussensprint in Laboutarie (na 95 kilometer koers) kwam er even leven in de brouwerij toen Greipel de groene trui virtueel weer overnam van Sagan, zij het met slechts één punt verschil.

Van Avermaet is Sagan de baas

Met nog 62 kilometer te gaan kwam in het peloton Péraud, de nummer twee van 2014, in een voor hem toch al povere Tour (hij is 30ste) zwaar ten val. Hij keerde op 44 kilometer van de meet terug in het peloton, waar de ploegen van Sagan (Tinkoff) en John Degenkolb (Giant) het tempo bepaalden. Kelderman sprong op veertien kilometer van de finish weg, kreeg Gautier en De Gendt mee.

De drie knokten voor wat ze waard waren, maar op het venijnige klimmetje in de slotkilometer werden ze ingerekend. Van Avermaet versloeg vervolgens in de sprint Sagan, die voor de zevende keer in de topvier eindigde (4x tweede, 2x derde, 1x vierde), maar nog steeds wacht op een zege. Wel behield hij het groen.

  • NOS
    Toptien etappe 13
  • NOS
    Toptien algemeen klassement na etappe 13

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl