NOS Nieuws

Nieuwe beelden opgedoken van MH17 van vlak na de crash

Pas op: schokkende beelden van na de crash van de MH17

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van vlucht MH17. Ze zijn vlak na de crash gemaakt. Een Australische nieuwsorganisatie heeft de beelden (let op: de beelden kunnen als zeer schokkend worden ervaren) naar buiten gebracht. Het materiaal is overgedragen aan een internationaal onderzoeksteam.

Op de beelden lopen rebellen pratend tussen de wrakstukken. Ze praten over het neergehaalde toestel. Ze lijken verbaasd en geschokt dat het om een passagierstoestel gaat. De beelden zijn volgens News Corp Australia gemaakt door de rebellen zelf. Een aantal van hen onderzoekt spullen van slachtoffers, en schudt een rugzak met kleding leeg.

Russisch

De mannen die te zien zijn tussen de wrakstukken praten zowel Oekraïens als Russisch. Op een gegeven moment voert de commandant van de groep een telefoongesprek. Hij lijkt te horen te krijgen dat er twee vliegtuigen vlogen.

Ze lijken te denken dat er ook een Oekraïens gevechtsvliegtuig is neergehaald, en zijn op zoek naar de inzittenden van deze Sukhoi. Dat toestel heeft volgens de commandant vlucht MH17 neergehaald voordat het zelf uit de lucht werd geschoten.

Volgens correspondent David Jan Godfroid zitten er veel ongerijmdheden in wat er wordt gezegd. "Zo zijn er nooit wrakstukken van de Sukhoi gevonden en ook is er geen piloot naar beneden gekomen."

Filmen

De commandant geeft daarna de opdracht dat burgers van de rampplek moeten worden weggehouden. Ook wil hij dat er wordt gestopt met filmen. Hij geeft zijn mannen de opdracht om op zoek te gaan naar de zwarte dozen, en die in zijn auto te zetten als ze gevonden worden.

Het oorspronkelijke filmpje duurt 17 minuten en zou uit Donetsk zijn gesmokkeld. Door wie en wanneer is onduidelijk. Vandaag is het precies een jaar geleden dat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl