NOS Nieuws

Huilend vluchtelingenmeisje maakt het Merkel moeilijk

Een ongemakkelijk moment voor Angela Merkel tijdens een gesprek met scholieren in Rostock. Een emotioneel 13-jarig meisje dat met haar familie uit Libanon is gevlucht, vertelt de bondskanselier over haar vrees om uitgezet te worden. Een zichtbaar geraakte Merkel probeert het dilemma rondom asielzoekers uit te leggen.

De bondskanselier is op de school om een gesprek te voeren over de kwaliteit van leven in Duitsland. Maar het gesprek neemt een wending als de scholieren daarbij ook het lot van asielzoekers betrekken en het gevluchte meisje haar verhaal doet.

Huilend vluchtelingenmeisje maakt het Merkel moeilijk

Reem is Palestijns en woont sinds vier jaar met haar familie in Rostock. Over hun asielaanvraag is nog geen besluit genomen, waardoor het mogelijk is dat ze uitgezet worden.

Doelen

"Ik heb ook doelen, net als iedereen", zegt ze tijdens het gesprek waarbij zo'n dertig scholieren zijn. "Studeren is een wens van me. Maar het is moeilijk om te zien dat anderen kunnen genieten van het leven, terwijl je dat zelf niet kunt."

Ik weet dat het gaat om een moeilijke situatie. Desondanks wil ik haar graag even troosten.

Bondskanselier Merkel

"Dat kan ik goed begrijpen", antwoordt Merkel neutraal, waarna ze de tijd neemt om de juiste woorden te vinden. "En toch... politiek is soms hard. Zoals je hier voor me zit lijk je me een heel sympathiek persoon. Maar jij weet ook dat in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon duizenden en duizenden vluchtelingen zitten. Als we tegen hen zeggen: u mag allemaal komen, en ook uit Afrika kan iedereen komen... Dat kunnen we niet bolwerken."

Troosten

Merkel vervolgt haar uitleg, maar stopt als ze ziet dat Reem begint te huilen. De bondskanselier loopt naar het meisje toe en probeert haar te troosten. "Je hebt het toch goed gedaan." Als de gespreksleider Merkel erop wijst dat het daar niet om gaat, maar om de ingewikkelde situatie, reageert Merkel kortaf. "Ik weet dat het gaat om een moeilijke situatie. Desondanks wil ik haar graag even troosten."

Merkel richt zich weer tot Reem en prijst het meisje om de manier waarop ze het vluchtelingenprobleem neerzet.

Gemengde reacties

Het moment heeft een stortvloed aan reacties veroorzaakt op sociale media. Sommigen vinden de bondskanselier ongevoelig en hard, anderen zeggen dat ze niet anders kon in deze situatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl