Een scherpe foto van de ijsbergen op Pluto
NOS Nieuws

NASA onthult scherpste foto van Pluto

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft tijdens een persconferentie de eerste scherpe foto van Pluto onthuld. De wetenschappers van de ruimtevaartorganisatie waren zichtbaar opgewonden. "Het systeem van deze dwergplaneet is fantastisch", zei de leider van het onderzoeksteam, Alan Weaver.

Gisteren is de sonde New Horizons het dichtst langs Pluto gescheerd. Door de extreem trage internetverbinding met het ruimtevaartuig waren de scherpste foto's echter pas vandaag beschikbaar. De onderzoekers reageerden enthousiast toen zij de beelden te zien kregen.

Aan het begin van de presentatie werd eerst een scherpe foto van Pluto's maan Charon gepresenteerd. "Bij deze afbeelding sloegen we steil achterover", zei een van de wetenschappers. "Alleen al in deze foto zit zo ongelooflijk veel wetenschap."

Wetenschappers zijn enthousiast over nieuwe Pluto-foto

Spectaculair

Vervolgens brachten de onderzoekers een deel van Pluto groter in beeld. Op de foto zijn een aantal bergen van ijs te zien. "Dat wijst erop dat er activiteit is onder de oppervlakte van de dwergplaneet", vertelde hoofdonderzoeker Alan Stern. "Deze bergen zijn spectaculair. Ze zijn bijna drie kilometer hoog."

De onderzoekers maakten ook bekend dat het hartvormige deel op Pluto wordt vernoemd naar de ontdekker van het hemellichaam, Clyde Tombaugh. "We vonden dat we hem moesten eren", zei een van hen.

Onverwachte ontdekkingen

Stern benadrukte aan het einde van de persconferentie nog eens het belang van de close-up. "We hebben nu al een aantal onverwachte ontdekkingen gedaan", zei hij. "We hebben bijvoorbeeld bewezen dat zo'n afgezonderde planeet na 4,5 miljard jaar nog actief kan zijn. De wetenschap zal een aantal zaken nog eens goed moeten bekijken."

De komende dagen verwacht het onderzoeksteam meer beelden van Pluto binnen te krijgen via de sonde New Horizons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl