NOS Nieuws

Dichter Rogi Wieg (52) overleden

Dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en muzikant Rogi Wieg is vanavond in zijn woonplaats Amsterdam op 52-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vrouw aan zijn uitgeverij In de Knipscheer laten weten.

Zijn leven en loopbaan werden gekenmerkt door ernstige depressies. Wieg werd een paar keer opgenomen in een psychiatrische instelling en deed drie zelfmoordpogingen. Vorig jaar vroeg hij om euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden en dat verzoek is gehonoreerd.

Debuut

Wieg was een kind van Hongaarse vluchtelingen. Hij debuteerde als dichter op 19-jarige leeftijd in 1981. In 1987 kreeg hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs voor Toverdraad van dagverdrijf en in 1988 het Charlotte Köhler Stipendium voor De zee heeft geen manieren.

Het grootste deel van zijn oeuvre kwam uit bij G.A. van Oorschot en uitgeverij De Arbeiderspers. Een paar jaar geleden stapte hij over naar In de Knipscheer.

Zijn laatste gedichten werden dit jaar gepubliceerd in het literair tijdschrift Extaze. Dit najaar verschijnt er nog een bloemlezing uit Wiegs oeuvre met de titel Even zuiver als de ongeschreven brief.

Joost Zwagerman

In 2008 vertelde Rogi Wieg in het tv-programma In de schaduw van het nieuws van de KRO over zijn depressies.

Hij verhaalde hoe zijn vriend Joost Zwagerman hem met "alle denkbare argumenten" ervan trachtte te weerhouden om zelfmoord te plegen. "Het enige wat ik dacht was, praat maar. Als jij denkt dat het goed is, moet je dat doen. Er gebeurde bij mij helemaal niks. Ik dacht alleen bij mezelf: je zou eens moeten weten, waar ik mee bezig ben."

Rogi Wieg vertelt over zijn zelfmoordneigingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl