Undercoveroperatie moord Kaatsheuvel 'waardeloos en onsmakelijk'
De Brabantse politie heeft de verdachte van een moord in Kaatsheuvel op een "idiote" en "onsmakelijke" manier tot een bekentenis gedwongen, zegt bewijsexpert Ton Derksen. De emeritus hoogleraar reageert hiermee op een reconstructie van de undercoveroperatie van de politie in het Brabants Dagblad.
De krant heeft het geheime politiedossier over deze zaak uit 2010 in handen gekregen. Morgen is de eerste zitting van de rechtszaak tegen de 40-jarige moordverdachte S., die zijn bekentenis inmiddels heeft ingetrokken.
Marbella
S., de partner van het 34-jarige slachtoffer Heidy Goedhart, was in 2010 direct in beeld als verdachte. Maar omdat justitie het bewijs niet rond kon krijgen, kwam hij na drie maanden voorarrest op vrije voeten. Enkele maanden later begon een omvangrijke undercoveroperatie die ruim een jaar duurde.
Toen hem een goedbetaalde baan in Marbella werd voorgespiegeld, 'bekende' S. uiteindelijk dat hij zijn partner had vermoord. Dat deed hij nadat zijn 'boezemvriend' (een undercoveragent) hem had verteld dat zijn 'toekomstige baas' alle problemen kon oplossen.
Flauwekul
Bewijsexpert Derksen schreef op verzoek van de advocaat van S. een rapport over de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie. Hij kreeg hiervoor ook inzage in het politiedossier. Daarin wordt beschreven hoe de politie het vertrouwen van S. wist te winnen en inspeelde op diens geldzorgen door baantjes voor hem te regelen tegen betaling van in totaal 34.000 euro.
Derksen betitelt die aanpak als "volstrekte flauwekul", die heeft geleid tot een bekentenis waaraan "totaal geen waarde" kan worden gehecht. De undercoveragenten hebben S. wijsgemaakt dat er geen moreel oordeel over hem zal worden geveld, dat hij geen straf krijgt, maar juist beloond wordt met een felbegeerde baan, aldus Derksen. "Daarmee is elke rem op een moordbekentenis -echt of verzonnen- weggenomen."
Derksen vermoedt dat de politie voor deze operatie heeft gekozen om een "succesje" te boeken. Hij vindt dat de rechter "heel boos" moet worden over deze gang van zaken.