Jihadisten trainen op een onbekende plek in Syrië
NOS Nieuws

Jihadisten raken uitkering sneller kwijt

De overheid gaat sneller de uitkering van jihadisten stopzetten. Ook studiefinanciering en toeslagen van de Belastingdienst worden in de toekomst meteen beëindigd, staat in een wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken.

Uitkeringen kunnen nu al worden stopgezet, maar dat duurt soms maanden en er zijn uitzonderingen waarbij het niet lukt. Het stopzetten van studiefinanciering is nog veel lastiger omdat dat formeel pas kan als een student zich heeft uitgeschreven bij een onderwijsinstelling.

AIVD

Volgens het wetsvoorstel moeten alle overheidsinstellingen de uitkeringen stopzetten als de inlichtingendiensten - zoals de AIVD - hebben vastgesteld dat een Nederlander als jihadist naar Syrië of Irak is vertrokken. Dat geldt ook voor mensen die zich aansluiten bij terroristische groeperingen als al-Qaida.

Bij terugkeer in Nederland kunnen Syriëgangers opnieuw een uitkering, toeslag of studiefinanciering aanvragen, tenzij ze strafrechtelijk vervolgd worden. Volgens Asscher zou een verbod op zo'n aanvraag averechts werken: hij denkt dat het voor jihadisten moeilijker is om te reïntegreren als ze nooit meer een uitkering mogen aanvragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl