Minister Koenders met zijn Palestijnse ambtgenoot Riyad al-Malki AFP
NOS Nieuws Buitenland Politiek

Nederland schenkt tweede scanner voor export Gaza

Nederland schenkt de Palestijnse Autoriteit een tweede scanner voor de controle van export van Gaza naar Israël. Minister Koenders heeft dat bekendgemaakt tijdens zijn bezoek aan de Palestijnse gebieden. 

In 2012 schonk Nederland ook al een scanner voor de controle van het handelsverkeer tussen Gaza en Israël. Israël inspecteert de vrachtwagens uit Gaza nauwgezet op wapens en explosieven. Voor de komst van de scanner stond bederfelijke waar zoals groente, vis en fruit lang in de zon tijdens het doorzoeken van de vracht.      

De scanner controleert de inhoud van trucks op wapentuig en explosieven zonder dat de laadruimte leeggemaakt hoeft te worden.   

1000 vrachtwagens

Volgens Buitenlandse Zaken is na de plaatsing van de eerste scanner het aantal vrachtwagens dat de grens bij Gaza passeert, gestegen van 200 naar 530 per dag. "Met de extra scanner wordt gestreefd naar een groei tot wel duizend vrachtwagens per dag die goederen Gaza in en uit brengen", zegt minister Koenders. 

De nieuwe scanner is, evenals de oude, eigendom van de Palestijnse Autoriteit maar wordt door Israël bediend. 

Nederland heeft drie jaar geleden ook een scanner gedoneerd voor een andere grensovergang, tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië. Dat apparaat had al in bedrijf moeten zijn, maar Israël werkt nog aan de noodzakelijke infrastructuur. 

STER reclame