Minister Koenders op weg naar een ontmoeting met de Palestijnse premier Rami Hamdallah
NOS Nieuws

Koenders wil besprekingen Israël en Palestijnen impuls geven

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken wil de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven inblazen. "De noodzaak van een oplossing is van groot belang", zei Koenders in het NOS Radio 1 Journaal. Hij wil samen met Europese en Arabische landen kijken naar mogelijkheden om nieuwe onderhandelingen te starten.

Koenders is drie dagen in Israël en de Palestijnse gebieden. Gisteren had hij een ontmoeting met premier Netanyahu en met de Palestijnse president Abbas. Vandaag bezoekt hij de Gazastrook.

"Iedereen realiseert zich, vooral de Palestijnen die een eigen staat willen en de Israëliërs die een veilige grens willen, dat een oplossing essentieel is voor de vrede in de wereld", zei Koenders. Volgens hem zijn er mogelijkheden om te onderhandelen tussen de partijen. Koenders benadrukt dat hij twee aparte staten nog steeds als oplossing ziet voor het conflict.

Serieus

Dat onderhandelingen in het verleden geen succes waren, is voor Koenders geen reden om de hoop op te geven. "De situatie is buitengewoon gevaarlijk, met veel terrorisme, extremisme en de onrust in Syrië en andere delen van het Midden-Oosten." De minister ziet binnen Europa en de Arabische wereld de bereidheid toenemen om aan nieuwe onderhandelingen mee te werken.

Of een tweestatenoplossing haalbaar is, wil de minister testen. Zo moet Israël zijn nederzettingen in de Palestijnse gebieden opgeven en moeten de twee Palestijnse politieke bewegingen Fatah en Hamas worden herenigd. "Maar allereerst is het van belang dat de partijen weer gaan praten en dat de gesprekken serieus zijn."

  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Minister Koenders tijdens zijn ontmoeting met de Palestijnse premier Hamdallah
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Koenders met zijn Palestijnse ambtsgenoot Riad AlMalki
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Minister Koenders met de Israëlische minister-president Netanyahu

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl