IMF-baas Lagarde en de Griekse minister Tsakalotos
NOS Nieuws

IMF: Griekenland heeft grotere schuldreductie nodig

Griekenland heeft een veel grotere schuldvermindering nodig dan de eurolanden overwegen te geven, stelt het Internationaal Monetair Fonds. De schuldenlast is voor het land niet meer op te brengen, staat in een analyse van het IMF.

Volgens de krant Financial Times dreigt het IMF zich uit de overeenkomst met Griekenland terug te trekken als het niet tot een forse schuldvermindering komt.

De analyse is gisteren naar de eurolanden gestuurd, enkele uren nadat in Brussel overeenstemming was bereikt over Griekenland. Volgens het IMF is de financieel-economische situatie van Griekenland in de laatste weken dramatisch verslechterd, onder andere door de sluiting van de banken. De staatsschuld zal daardoor oplopen tot bijna twee keer de omvang van de Griekse economie.

Europese noodfonds

Als Europa vasthoudt aan schuldverlichting via een langere looptijd van de leningen, moet volgens het IMF gedacht worden aan een periode van dertig jaar zonder aflossingen.

In het Brusselse akkoord van gisteren staat dat Griekenland in de komende jaren tussen de 82 en 86 miljard euro nodig heeft. Het leeuwendeel van dat bedrag, 50 miljard, komt uit het Europese noodfonds ESM, dat is opgericht om eurolanden in nood te ondersteunen.

Schäuble

De Duitse minister van Financiën Schäuble verwacht nog uiterst moeilijke onderhandelingen met Griekenland over het derde hulpprogramma waarover gisteren overeenstemming werd bereikt. Op een persconferentie in Brussel zei hij dat die gesprekken nog zeker vier weken zullen duren.

De ministers van Financiën van de eurolanden bespraken in Brussel hoe op korte termijn hulp kan worden geboden aan Griekenland. Daarbij ging het ook over directe hulp die de individuele lidstaten kunnen geven.

Veel landen zijn daartoe volgens Schäuble niet bereid, waarbij hij als voorbeeld Groot-Brittannië noemde. Griekenland heeft snel ongeveer 12 miljard euro nodig.

Grexit

Schäuble zei op de persconferentie ook dat sommige leden van de Duitse regering liever een tijdelijke Grexit hadden gezien dan een nieuw hulpprogramma. Hij noemde daarbij geen namen en liet ook in het midden of hij een van die ministers was.

Een voorstel tot de tijdelijke verwijdering van Griekenland uit de eurozone is dit weekend op de top in Brussel wel ter sprake gekomen. Velen hadden dat een veel betere uitkomst van het overleg gevonden, ook in het belang van de Griekse bevolking, zei Schäuble.

Volgens een EU-functionaris verbieden de Europese regels zo'n tijdelijke maatregel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl