NOS NieuwsAangepast

Lek in Flash gedicht; discussie over toekomst video-plugin

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Softwaremaker Adobe zegt dat het de nieuwste beveiligingsproblemen in Flash heeft opgelost. In de video-plugin voor browsers waren opnieuw lekken ontdekt. Het was onder meer mogelijk om via de browser een virus, zogenoemde malware, op een computer te installeren.

Websites kunnen Flash gebruiken om video's, animaties en advertenties te tonen. Vorige week werd ook al een ernstig lek in de video-plugin ontdekt. Net als toen kwam het nieuws over de beveiligingsproblemen naar buiten via documenten die zijn gepubliceerd na de grote inbraak bij het Italiaanse bedrijf Hacking Team.

Adobe heeft erkend dat er problemen waren en zegt dat Flash na een update weer probleemloos en veilig moet werken.

Er zit ook een lek in Java, een ander softwareplatform voor onder meer browsers. Van de gebreken in Flash en Java is volgens technologiesite Arstechnica al gebruikgemaakt bij een cyberaanval op de NAVO.

Stoppen met Flash

De nieuwe lekken wakkeren de discussie aan over de toekomst van Flash. Er is al enkele jaren een alternatief beschikbaar, html5, dat experts beter vinden. Maar nog altijd werken veel websites met Flash, waardoor het draaien van die software voor veel mensen nog een verplichting is.

Zondag riep de nieuwe chief security officer van Facebook, Alex Stamos, Adobe op om een einddatum voor Flash in te stellen. Stamos stelt dat het hele internet daarvan profiteert. In Firefox werd Flash tot de update van Adobe standaard geblokkeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl