Met 26 goals en het landskampioenschap maakte Robin van Persie zich in zijn eerste seizoen onsterfelijk in Manchester. Maar de aanvaller is door zijn overgang naar Fenerbahçe niet langer een Mancunian. De laatste twee jaren liet de 31-jarige Van Persie steeds minder zijn klasse zien aan Engeland. Een overzicht van zijn drie seizoenen in dienst van United.

Ik kijk ernaar uit om in de voetsporen te treden van veel geweldige spitsen.

Robin van Persie, augustus 2012

2012/2013: RVP laat dromen uitkomen op Old Trafford

Met de topscorerstitel en de trofee van Speler van het Jaar in de Premier League in z'n voetbaltas, meldt Robin van Persie zich in de zomer van 2012 in Manchester. De spits is een van de laatste grote aankopen van sir Alex Ferguson en komt voor zo'n dertig miljoen euro over van Arsenal.  

"Het is een eer om voor deze club te tekenen en ik kijk ernaar uit om in de voetsporen te treden van zoveel geweldige spitsen", laat Van Persie weten. En de Rotterdammer maakt zijn woorden waar. Na een doelpuntrijk seizoen zet Van Persie de kroon op zijn werk door in de kampioenswedstrijd een hattrick te maken. 

Met 26 goals en 9 assists is RVP dé man van het jaar bij United. Dat vinden ook de fans en zij roepen hem uit tot Speler van het Jaar. 

Hoogtepunten Van Persie bij United Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

2013/2014: matig Manchester onder Moyes

Na een succesvol seizoen komt er een einde aan de samenwerking tussen Van Persie en Ferguson. David Moyes is de nieuwe trainer van Manchester United. Onder hem draait de ploeg niet zoals het seizoen ervoor. 

In de competitie eindigt de titelverdediger op de dramatische zevende plaats en in april 2014 wordt Moyes ontslagen nadat de elfde competitienederlaag een streep door een Champions League-ticket heeft gezet. 

Van Persie kan zich niet aan het niveau van het elftal onttrekken. Hij is veelal geblesseerd en speelt slechts 21 van de 38 duels in de Premier League. Daarin weet de Nederlander nog 12 keer te scoren, maar het seizoen van 'The Red Devils' is al verloren.

Robin van Persie in het shirt van Manchester United

SeizoenCompetitieduelsGoalsAssists
2012/201338269
2013/201421123
2014/201527102

2014/2015: Van Gaal aan het roer, Van Persie op z'n retour

Na het slechte seizoen onder Moyes moeten oude tijden gaan herleven met Louis van Gaal als trainer van Manchester. Van Gaal heeft in de zomer het onmogelijke gepresteerd door met een matig Nederlands Elftal de derde plek op het WK in Brazilië te veroveren, met Van Persie als aanvoerder.

Een goed huwelijk lijkt geboren. Van Gaal investeert een vermogen in nieuwe spelers en de verwachtingen zijn hooggespannen. In de voorbereiding moet de trainer een nieuwe aanvoerder kiezen en Van Persie lijkt een goede kans te maken. Uiteindelijk wordt Wayne Rooney de aanvoerder, met de oud-Feyenoorder als zijn vervanger. 

Van Gaal en zijn equipe maken de hoge verwachtingen geen seconde waar. De rol van Van Persie wordt steeds minder belangrijk. 'RVP' is veel geblesseerd en op het moment dat hij wel speelt, kan hij z'n draai in de voorhoede niet vinden. Hij komt niet verder dan tien goals in 27 duels en zelfs Van Gaal lijkt het vertrouwen in de spits te zijn verloren.

2015/2016: van rode duivel naar gele kanarie

Ondanks een doorlopend contract van nog een jaar scheiden de wegen van Van Persie en Manchester United. De Nederlander verkast richting de Bosporus, waar hij gaat spelen voor Fenerbahçe. In Manchester zijn de fans er allang niet meer rouwig om.

Van Persie kwam bij United als een koning, werd een keizer, maar vertrekt als een knecht. De voormalig sterspeler was het laatste jaar zeker niet meer de spil van het elftal, zoals hij het eerste seizoen was. 

Het lijkt alsof de wereld het beste van de aanvaller al gezien heeft. Het is aan Robin van Persie zelf om te laten zien wat de technisch begaafde speler nog allemaal in huis heeft. 

Robin van Persie wordt warm onthaald door Turkse fans

STER reclame