NOS Wielrennen

Etappe 10: slagveld of tactisch steekspel?

De etappe van dinsdag 14 juli

Het is zover. Na een enerverende week met wat heuvels en muren gaat het peloton, met een rustdag in de benen, vandaag eindelijk de bergen in. De eerste van drie Pyreneeën-etappes staat op het menu: een rit over 167 kilometer van Tarbes naar La Pierre Saint-Martin.

Na een lange aanloop met drie colletjes van de vierde categorie wacht de 15,3 kilometer lange slotklim, met een gemiddelde stijging van 7,4 procent en maxima tot 10,8 procent. Net als iedere dag blikt een van de NOS-wegkapiteins vooruit op de etappe. Vandaag is dat Rob Harmeling.

Rob, wat kunnen we verwachten vandaag?
"De klassementsrenners moeten in ieder geval hun kaarten op tafel leggen. Volgens Robert Gesink, die de slotklim op de rustdag heeft verkend, is het echt een lastige klim. Ruim 15 kilometer omhoog. Zo'n berg liegt niet. Maar veel zal vandaag afhangen van Chris Froome."

Hoezo? Reken je op vuurwerk van de geletruidrager?
"Als Froome gretig is, en dat is-ie al de hele Tour, dan gaat-ie aanvallen. En als hij dat doet, wordt het een slagveld. Maar het kan ook zijn dat ze binnen de ploeg een afwachtende tactiek hebben afgesproken. Dan wordt het een tactisch steekspel waarbij de grote renners elkaar op de laatste berg allemaal gaan zitten aankijken."

Kunnen de Nederlanders in zo'n geval misschien nog iets leuks betekenen?
"Het wordt spannend. Bauke Mollema en Gesink zien er allebei goed uit. Maar weet je wie niets te verliezen heeft? Wilco Kelderman. In de ploegentijdrit deed hij weer goed mee. Als hij de vrijheid krijgt en op de laatste berg demarreert, dan laten ze hem wel gaan. Dan is het een buitenkansje."

Rob Harmeling

Dan de hamvraag: wie wint er in La Pierre Saint-Martin?
"Ehm............. (denkt heel lang na)....... Contador! Maar dan wel als het een spectaculaire etappe vol met aanvallen wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl