NOS Nieuws

Straf voor relschoppers Schilderswijk

De politierechter heeft vijf mannen veroordeeld voor hun rol bij de rellen in de Haagse Schilderswijk. Vier van hen gooiden stenen naar politieauto's, de vijfde bedreigde een agent. Ze kregen 30 tot 42 dagen celstraf, waarvan het grootste deel voorwaardelijk. Omdat de mannen al een tijdje in voorarrest zaten, kwamen ze direct vrij.

Ze kregen ook een werkstraf van 60 tot 80 uur. Verder mogen enkele veroordeelden een half jaar niet in de omgeving van de Hobbemastraat komen.

Aanleiding voor de rellen van twee weken geleden was de dood van Mitch Henriquez. Hij overleed als gevolg van zuurstofgebrek bij zijn arrestatie. Agenten hielden hem in een nekklem.

Vergissing

Tijdens de rellen werden er vernielingen aangericht en stenen naar de politie gegooid. De 19-jarige Hagenaar Muhammet A. is een van de veroordeelden. "Ik was in de buurt, zag veel politie en ben gaan kijken. Maar ik heb helemaal niets gedaan. Ze hebben zich vergist", zei hij tegen de rechter. Politieagenten zagen Muhammet de steen gooien.

Straf voor Schilderswijkrellen

Muhammets advocaat vroeg om vrijspraak en zegt dat er sprake is van een persoonsverwisseling, een argument dat ook bij andere verdachten werd gebruikt.

Volgens het Openbaar Ministerie zocht Muhammet de rellen bewust op. "Het was in de derde nacht van de rellen. Iedereen wist wat er aan de hand was", zei de officier van justitie. Volgens de reclassering is hij verstandelijk beperkt en makkelijk beïnvloedbaar. Hij is eerder met justitie in aanraking gekomen voor onder meer diefstal en opruiing.

Taxichauffeur

Een andere veroordeelde is een 41-jarige taxichauffeur uit Den Haag. Ook hij ontkent in alle toonaarden. "Ik stond op een taxistandplaats toen er een steen op mijn auto kwam. Ik stapte uit om te kijken wat er was gebeurd", zei hij. Volgens de politie gooide hij wel degelijk een steen naar een ME-bus.

De andere veroordeelden zijn een 24-jarige man uit de Schilderswijk, een man van 23 uit Naaldwijk en een 30-jarige man uit Estland. Die laatste zou agenten hebben bedreigd door een schietgebaar te maken.

Woensdag komen er opnieuw verdachten voor de rechter.

Bedreigd

Eerder veroordeelde de jeugdrechter een 15-jarige jongen tot een werkstraf van 40 uur en een gebiedsverbod voor de Schilderswijk.

Vrijdag stonden enkele verdachten terecht die niet zelf aan de rellen meededen, maar via social media een wijkagent hadden bedreigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl