De plenaire zaal van de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Opluchting, irritatie en twijfels in Kamer over Griekse deal

In de Tweede Kamer is zeer wisselend gereageerd op het akkoord met Griekenland over extra financiële steun in ruil voor ingrijpende hervormingen.

Coalitiepartij VVD heeft nog veel vragen over het bereikte akkoord en wacht eerst een brief van het kabinet af. "We zullen ons oordeel laten afhangen van de vraag of dit programma daadwerkelijk nodig is om de stabiliteit van de euro te waarborgen", zegt VVD-Kamerlid Harbers.

De PvdA spreekt zich positiever uit en zegt "opgelucht te zijn" dat er een deal is. "Dat is goed nieuws voor de Griekse bevolking en voor de stabiliteit in Europa", zegt PvdA-partijleider Samsom. De VVD heeft nog niet gereageerd.

Oppositiepartij D66 is gematigd positief en stelt dat het akkoord goed is voor de stabiliteit in Europa. Partijleider Pechtold benadrukt dat er nog geen definitieve oplossing is. Behalve stevige hervormingen moet er ook gedacht worden aan schuldverlichting, vindt D66, om jongere generaties weer perspectief te bieden.

Grote twijfels

Het CDA is behoorlijk kritisch over het akkoord. "We hebben grote twijfels bij nu weer 80 miljard overmaken aan de Grieken", zegt CDA-leider Buma. "We zullen deze nieuwe voorstellen nader bestuderen, wegen en toetsen of die in het belang van Nederland, Europa en Griekenland zijn."

De SP zet grote vraagtekens en vindt dat er van een sociaal akkoord geen sprake is. “Dit is slecht voor mensen met een lage opleiding of een klein inkomen. Ik hoor niks over de oligarchen en reders, die zouden zwaarder belast moeten worden", zegt SP-Kamerlid Van Bommel.

GroenLinks is blij dat een Grexit is afgewend, maar is niet te spreken over het afgesproken pakket. "Het akkoord is een overwinning van de technocraten op de democratie", zegt fractievoorzitter Klaver. "Het pakket is meer van hetzelfde: keiharde bezuinigingen en privatiseringen."

Pappen en nathouden

De kleine christelijke partijen denken dat het beter zou zijn als Griekenland uit de euro gaat. "Pappen en nathouden biedt geen echte oplossing. Een fatsoenlijke Grexit zou voor alle partijen beter zijn", zegt SGP-leider Van der Staaij. ChristenUnie-Kamelid Schouten stelt dat de Griekse economie meer kans heeft op herstel buiten de eurozone.

Laflaflaf

De reactie van PVV-leider Wilders is kort. "Opnieuw miljarden naar Griekenland. Belofte Rutte blijkt niets waard. Hier bezuinigen en daar uitdelen. #laflaflaf, laat Wilders weten.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met minister Dijsselbloem over het bereikte akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl