NOS Nieuws

Rutte: verkiezingsbelofte gebroken

Rutte: breek mijn verkiezingsbelofte

Premier Rutte erkent dat hij een verkiezingsbelofte heeft gebroken nu Nederland mede opdraait voor de redding van Griekenland. "Er zijn wel verzachtende omstandigheden, maar in de kern breek ik mijn verkiezingsbelofte", zei hij op een persconferentie in Brussel. "Dat vind ik niet leuk."

Rutte beloofde in de verkiezingscampagne van 2012 dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan. Maar volgens hem is de situatie van toen in Griekenland niet te vergelijken met die van nu. "Ik denk dat niemand had kunnen vermoeden dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen."

Het akkoord dat vanochtend werd gesloten was een "heel ingewikkelde bevalling", zei Rutte. Het is volgens hem "een fair, maar buitengewoon stevig pakket", dat in het belang is van zowel de Griekse bevolking als de Europese muntunie.

Over zijn eigen rol bij de urenlange onderhandelingen van gisteravond en vannacht wilde Rutte niets zeggen. "Ik vertel nooit iets over de onderhandelingen."

Rutte: was ingewikkelde bevalling

PVV-leider Wilders had ook al geconstateerd dat het akkoord een breuk is met de verkiezingsbelofte van Rutte. "Belofte Rutte blijkt niets waard", twitterde hij nog voor Ruttes persconferentie. "Hier bezuinigen en daar uitdelen. #laflaflaf"

D66-leider Pechtold vindt Ruttes gewijzigde standpunt minder bezwaarlijk. "Goed dat Rutte campagnemasker van 'Geen cent naar de Grieken' afzet", twittert hij. "Makkelijk in verkiezingsdebatten, maar brengt je nergens in Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl