Nederlandse vrijwilliger helpt bootvluchtelingen bij Libië

tijd van publicatie
EPA

Hij is blij dat hij iets kan doen voor de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee, zegt slotenmaker Reinier Boere uit Amsterdam. Vandaag vertrekt hij naar het Italiaanse eiland Lampedusa om daar aan boord te gaan van de Ms Sea Watch: de oude Nederlandse visserskotter van Sea Watch, een particuliere hulporganisatie.

De Sea Watch zoekt in de internationale wateren ten noorden van Libië naar bootvluchtelingen. Als de achtkoppige bemanning een boot spot, kijken ze of de vluchtelingen water of medicijnen nodig hebben en of hulpdiensten ingeschakeld moeten worden.

De Sea Watch neemt geen vluchtelingen aan boord, daar is het schip te klein voor. Slotenmaker Boere is de komende twee weken matroos. Hij krijgt veel te doen: van wc's schrobben tot trossen leggen. Ook moet hij ervoor zorgen dat de rubberen boot altijd klaar ligt om in actie te komen. Met die boot wordt uitgevaren als er vluchtelingen zijn gespot.

Wij spotten vluchtelingen in nood die nog door niemand gezien zijn.

Reinier Boere, vrijwilliger Seawatch

De Sea Watch is nu zo'n twee weken aan het werk op de Middellandse Zee en heeft al twee keer vluchtelingen kunnen redden. Broere houdt nauw contact met de bemanning. "Wij spotten vluchtelingen in nood die nog door niemand gezien zijn", zegt Broere. "In de boot die Sea Watch donderdag spotte, zaten 98 mensen, onder wie zes kinderen. De motor was kapot en ze hadden geen spullen om hem weer aan de praat te krijgen. Door onze oproep kwam er een schip van Artsen zonder Grenzen en kon iedereen overstappen".

STER reclame