NOS Nieuws

Voorbijganger haalt jongen uit brandende woning

'Ik dacht: snel reageren, misschien ligt er wel iemand te slapen'

Het leek een brandje dat misschien nog net het huis-aan-huis-blad van Schoonhoven zou halen. Maar het werd een brand met een verhaal.

Een voorbijganger, de 23-jarige Samir el Harracha, zag dat de vlammen uit het dak van een rijtjeshuis sloegen, "trapte vol op de rem", liep op de woning af en trapte de voordeur in.

"Ik wilde weten of er mensen binnen waren." Al snel stond hij oog in oog met een 15-jarige jongen, die ondanks alle ophef in de straat, gewoon een boterham stond te smeren. De jongen keek hem stomverbaasd aan, vertelt de redder.

Snel reageren

De bovenverdieping stond in lichterlaaie, maar ondanks de rook die hem tegemoetkwam, waagde de man zich nog verder in de woning. "Ik ben naar boven gegaan om te kijken of er nog meer mensen binnen waren, maar dat was niet zo." Korte tijd later stond de man met de jongen buiten.

Hij vertelt het koelbloedig. Toch had hij een kleine aarzeling gehad, namelijk toen hij voor de woning stond en zich afvroeg of hij de deur moest intrappen. "Misschien was het wel iets kleins, maar ik heb het toch maar gedaan."

De zolder van het huis is helemaal verwoest door het vuur en bluswater. Via het dak sloeg het vuur ook over naar de buren. Een meisje was daar alleen thuis. Ook zij kwam op tijd en ongedeerd naar buiten.

Held?

De Brandweer Hollands Midden zegt dat de man "een zeer goede daad" heeft verricht. "Het is niet zo dat hij hem uit de vlammenzee heeft gered, maar door zijn optreden heeft hij wel erger weten te voorkomen."

Ziet hij zichzelf als een held? "Het is normaal wat ik deed. Als er nou al iets werd gedaan, maar er gebeurde niets. Er stond alleen iemand naar boven te kijken. Ik dacht: snel reageren want als er nu iemand ligt te slapen, dan zal ik vannacht niet slapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl