NOS NieuwsAangepast

Mark Rutte politicus van 2010

Premier Mark Rutte is door de parlementaire pers gekozen tot Politicus van het Jaar 2010. Rutte liet Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) achter zich. Zij eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Politiek talent van 2010 werd het Tweede Kamerlid Wouter Koolmees van D66. De uitslag werd vanmiddag bekendgemaakt in een live radiouitzending van het NOS Radio 1 Journaal en het digitale kanaal Politiek 24.

"We hebben met z'n drieën onze nek uitgestoken, dus het is goed dat zij ook zo hoog geëindigd zijn", zei Rutte over zijn mede-genomineerden toen hij de prijs in ontvangst nam.

"Het is je gegund, want je hebt je ervoor ingezet", reageerde nummer twee, Verhagen. "We hebben afgelopen zomer politiek risico genomen omdat we iets wilden bereiken. Chapeau."

Nu mooi premier

De pers koos Rutte omdat "hij de VVD voor het eerst tot de grootste partij heeft gemaakt". De journalisten zien Rutte ook als de man "die eerst werd verscheurd, beschimpt en uitgelachen, maar nu wel mooi minister-president is, een functie die hem past als een soepel kledingstuk".

Rutte verdient de titel ook omdat hij door de Haagse journalisten wordt gezien "als de beste debater van allemaal".

De premier zei blij te zijn met de waardering van de pers, maar, voegde hij toe, "ik ben nog maar net begonnen. Ik hoop dat jullie me over vier jaar ook uitnodigen."

Mark Rutte neemt de titel over van Alexander Pechtold (D66) die vorig jaar eerste werd.

Kennis

Wouter Koolmees zit sinds juni 2010 in de Tweede Kamer. Hij is gekozen vanwege "zijn enorme kennis op het gebied van financiën. Hij is zo deskundig dat niemand om hem heen kan, hij gaat meteen de diepte in".

Koolmees werkte als hoofd begrotingsbeleid bij het ministerie van Financiën, voordat hij de politiek inging. Hij volgt Jolande Sap (GroenLinks) op, die vorig jaar tot politiek talent werd uitgeroepen.

De tweede plaats wordt gedeeld door Henk Bleker (CDA), Elbert Dijkgraaf (SGP) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Deur

Het publiek koos op internet het Politiek moment van het jaar. Dat is geworden: De deur. Nederland keek twee dagen naar de gesloten deur van de CDA-fractiekamer. Daarachter was de fractie in crisisberaad bijeen.

Een aantal fractieleden had moeite met het verloop van de formatieonderhandelingen met de PVV en VVD. Uiteindelijk vertrok mede-onderhandelaar Ab Klink. De dissidenten Koppejan en Ferrier wilden nog even afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl